Английският бизнесмен от турски произход Дениз Кизилоз обяви готовност да продължи преговорите за собствеността на ЦСКА. Той говори ексклузивно за Gong.bg и Дарик радио във връзка с преговорите му с настоящите собственици Ивайло Манджуков и Милко Георгиев. 

В началото на седмицата стана ясно, че те няма да му продадат клуба, защото мислят, че е подставено лице на бившия бос Александър Томов. Кизилоз отрече това и сподели, че се е виждал с политика само веднъж преди две години. 

Бизнесменът обяви, че е готов с план за спасение на "червените" и дори е готов да инвестира между 3 и 4 млн. паунда още следващата седмица. Той разкри и с какъв бизнес се занимава и защо може да направи подобна инвестиция. Ето и интервюто с него: 

- Как се стигна до контакта ви с ЦСКА и как това се вмества в работата на вашите дружества?

- Аз се занимавам с инвестиции в недвижимо имущество и също така купувам компании, които са на прага на фалита или са в администрация и ги оздравявам. Търся ги по цяла Европа. Една моя приятелка от България ми каза за ЦСКА и се свързах с Александър Тодоров. Той ме покани в България, аз дойдох и се срещнахме. Превеждаше ми жената, която ми е приятелка. 

След това той ме заведе да видя клуба, канцеларията, тренировъчната база. Срещнах се и с маркетинговия директор. Те ми показаха каква е настоящата ситуация в клуба, видях финансовите документи, баланса на клуба, запознах се с дълговете. 

После ме запознаха с настоящия собственик Ивайло Манджуков, срещнахме се два пъти с него и си стиснахме ръцете. Бяхме готови да подпишем договор за продажбата на ЦСКА. Това трябваше да се случи този понеделник, но той и адвокатът му не се появиха на уговорената среща. 

Обадих му се на два пъти, но той не ми вдигна, затова се свързах с адвоката му и го попитах защо не се случва срещата ни и защо не подписваме договора за продажба. Той ми каза, че Ивайло манджуков не му е дал зелена светлина да подпишем контракта и затова се провалиха нещата. 

След това се създаде историята, че съм бил човекът на Александър Томов, даже не знам как точно се произнасяше името му. Аз с него съм се срещал само веднъж, това беше преди две години в Лондон, в едно заведение. Аз все пак живея там, а по това време той дори не беше собственик на ЦСКА. Просто се видяхме в ресторанта, разменихме си телефоните и се снимахме. 

- Точно така, появиха се информации, че сте подставено лице на Александър Томов и затова Манджуков не е искал да ви продаде клуба. Каква е истината? 

- Нямам никаква връзка с него, не сме партньори, нямаме нищо общо. Той няма нищо общо с моята група от компании. Нямам никаква връзка с него, просто се срещнах веднъж с него и това е. Не знаех какво общо има с ЦСКА, не знаех, че има проблеми с настоящия собственик Ивайло Манджуков, не знаех дори, че е бил собственик на ЦСКА, а сега това ми се отразява негативно за сделката. 

- С какво се занимава точно вашата група от фирми? Как смятате да помогнете на клуба?

- Моята империя се казва "Кизилоз Груп" и имаме интереси в различни бизнеси. Инвестираме в IT-бизнеса, в текстилната промишленост, в стъкларското производство в няколко направления. Имаме няколко офиса само в Лондон, в Швейцария, в Хонконг. Занимавам се с корабния бизнес, с производството на цимент и още много различни неща. 
Казах на господин Манджуков, че мога да инвестирам веднага между 3 и 4 млн. паунда. 

- Можете да инвестирате такава сума веднага, така ли? 

- Да, мога да помогна да се изчисти настоящият дълг към кредиторите. Бях готов да си назнача български адвокат, който да ме представя при завършването на сделката. Говорил съм с одитори - KPMG - които дори започнаха да проверяват всички документи и сметки на клуба. 

Моят план беше да направя от ЦСКА успешен клуб след инвестиции и дори смятах след края на тази година да кача клуба на Европейската стокова борса. но тогава господин Манджуков ми каза, че иска да вкара клуба в администрация и да го фалира. 

- Ще продължите ли разговорите с господин Манджуков?

- Ако трябва да съм честен, вчера пратих имейл на господин Манджуков и адвоката му и им казах, че бих бил щастлив да продължим напред със сделката. Господин Манджуков иска да остане акционер в клуба, искаше ми да запази дял от 10%.

Аз му казах, че мога да му дам 5% и че може да остане като акционер. Той ми каза, че може да правим бизнес в бъдеще. Отворен съм за преговори с господин Манджуков, нямам никакви проблеми с него. Той беше добър с мен, а аз не знаех за неговите настоящи проблеми с Томов.