Осмият мъж в празничната програма за 8 март на Дарик радио бе бившият футболен рефер Йордан Иванов – Йоцо. В момента той е ръководител на катедра „Спорт” в Минно-геоложкия, но съчетава и много други длъжности.

Йоцо честити празника на всички дами, и обясни, че „жената е цветето, рая на земята”.Той разкри още, че жените са с около 270 хиляди повече в България.

Как той е почел своите студентки днес: „Днес се пускаха по токчета, и бяха удостоени с цвете. Всички получиха добрата новина, че ще има перманентна сесия, и няма да имат проблем със заверките.”

„Това е моята голяма любов – спорта. Няма нищо по прекрасно на света, да превърнеш хобито си в професия, да работиш с млади хора, да им предаваш опита си. Сега подготвяме и работим с млади колеги съдии. Аз съм председател на съдийската комисия по футзал, отговарям и за плажен футбол. Човек трябва да има голяма любов, голямо сърце, за да се занимава с това,” обясни Йоцо в Гол линия.

„От 18-20 години личен опит, сега има наплив на жени-съдии, но има отлив на момчета. Има желание за изява при жените, да се еманципират в нашия спорт. Предизвикателството е голямо, няма нищо по-хубаво да подчиниш два отбора с опита и знанията си. Няма по-мразено зло от съдията, казва Греъм Пол, но това е необходимо зло,” продължи с темите Иванов.

„Всеки един български съдия мечтае да бъде съдия на Левски-ЦСКА. Но в България от този мач могат само негативи да произлязат. Не можем да се сърдим на феновете, че слагат сини и червени „очила”. Спортният терен, спортната зала е нашата класна стая, ние сме спортни педагози на терена,” каза още той. „В обозримо бъдеще не виждам как жена ще свири мач в А група. Макар че, Галя Донева ръководи мач от професионалния футбол – Б група. Според мен обаче, отборите от Б група трудно могат да бъдат наречени напълно професионални. Но жена може да има в първенствата по футзал, по плажен футбол.”

Йоцо е много запален на тема футзал: „Футзалът е „малкият принц” на големия „Цар Футбол”. При футзала играта с топката е много повече, според мен децата трябва да практикуват най-вече футзал. Всичко е съвсем професионално. Аз съм имал удоволствието да ръководя мачове от Шампионската лига по футзал, квалификации за Европейско първенство. Нашият отбор ще участва в Шампионската лига по футзал. Трудно, бих казал и невъзможно би било, ако се съберат Кака, Роналдо и още трима големи футболисти да победят най-добрия отбор по футзал. Това е раят на техничния футбол.”

„Терените са болна тема, особено за ученици и студенти. Но по програмите „Хеттрик”, „Гол” се създадоха терени, общините откликнаха. Но това всичко трябва да се съхранява. Не може в Студентски град да има само няколко спортни площадки, и стотици заведения,” обясни един от проблемите на спорта Йордан Иванов.

„Опитваме се да налагаме в университета американския модел, да се набират студенти с добри академични постижения. Това е англо-саксонсия модел, има стипендии, права. Конкуренцията в САЩ е жестока,” прескочи на друга тема той.

„Има много спортисти, които след прекратяването на кариерата си остават без работа. Това е един социален, дълбок проблем, защото имаме много големи спортисти, които после се нуждаят от преквалификация,” добави Йоцо.

„Голямата ми болка е, като дългогодишен ръководител в спорта, че нашата организация е като орел, рак и щука. Няма как няколко ВУЗ-а да представляват цялото движение. Оттук-нататък трябва да търсим нов начин за работа, да намерим връзка с министерството и да създадем държавен спортен календар за университетския спорт. Ние искаме в промените за Закона за физическото възпитание и спорта, университетските клубове да са регистрирани юридически към ВУЗ-овете,” обясни още Йордан Иванов.