„Винаги съм се славел като един от най-големите критикари на съдиите”, заяви за Голлиния един от най-добри български специалисти Димитър Димитров по повод скандалите в мача Левски – Литекс. „И понеже много хора ме обвиняват, че създавам изкуствено напрежение и интриги, аз ще им отговоря. За две години работа в чужбина не съм бил гонен или предупреден нито веднъж. Защото винаги мога да преценя кога един съдия свири тенденциозно или просто е сгрешил. Българските рефери не са слаби, те са много зависими. Там е големият проблем. Бил съм във всички водещи отбори и знам кой с кого е свързан. Още когато се сложи назначението знам, кой ще е делегатът и каква оценка ще постави. Тези неща са свързани като свински черва. За голямо съжаление”, добави Херо.

Той коментира двубоя между „сини” и „оранжеви” завършил 2:2: „Като емоционален заряд, напрежение и себеотдаденост на терена, двубоят ми хареса. Но като качество – не. Участвал съм в такива срещи и винаги е имало излишни емоции и напрежение. Просто залогът в тези мачове явно е много голям. Но във вчерашният мач и съдията изкуствено създаде напрежение. Смея да твърдя, че грешките на Николай Йорданов вчера бяха тенденциозни. Без да вземам страната на Левски или Литекс защото съм работил и в двата отбора!”

Бившият треньор на съперниците от снощи взе отношение и по модната дискусия напоследък – кое е по-голямо дерби Левски – ЦСКА или Левски – Литекс: „Ако трябва да бъда честен по-голямата тръпка за мен винаги е бил мачът Левски – ЦСКА. Отивайки в Левски ми казаха, че най-важно е как ще завършат мачовете с „червените”. Говоря най-вече за феновете. Аз имах щастието да бия три пъти „армейците” за месец и половина. Като цяла вечното дерби си остава все още номер едно!”

„Скромното ми мнение е, че борбата за шампионската титла ще се води между Литекс и Левски”, прогнозира Димитър Димитров надпреварата в родната А група. „Това са двата отбора с най-голям потенциал и възможности за първото място. Без да засягам останалите отбори. Черноморец вървеше добре и ще се радвам да ме опровергаят и да се намесят в битката. Обаче им липсват неща, които ще им позволят да влязат в тази бройка. В началото имаха доста лесна програма, но сега дойдоха по-сериозните сблъсъци и те в много от срещите се пречупиха. Явно трябва още търпение, време и работа. Но в Бургас са създадени такива условия, които са мечта за всеки един треньор и футболист”, каза още бившият наставник на националния.

„Не мога да се срамувам от работата си в Черноморец. Когато се върнах от Саудитска Арабия, този отбор бе в трета дивизия, а се изкачихме до А група и се класирахме в турнира Интертото. Аз все пак съм участвал в изграждането на този отбор. По мое време бюджетът на клуба бе в пъти по-малък от сега”, сподели Херо.

„До известна степен мога да кажа, че първенството е интересно. Но като качество е едно от най-слабите в последните години. Причините за това са много. Даже очаквам следващата година то да е още по-слабо. Финансовите проблеми на клубовете са жестоки, вкарват се чужденци, които не могат да вдигнат качеството на клубовете, школите не функционират, базите и терените са в ужасен вид....Изключение от общата картина прави само Черноморец. За съжаление никой от останалите ни отбори не може да им се противопостави. А това, което се прави в Бургас, е бъдещето”, коментира специалистът нивото на футбола в България.

Според Херо ръководството на Левски може би е реагирало емоционално с искането на оставката на президента на БФС Борислав Михайлов. „Може би има и своето право в отношението към съдиите. Все още не съм стигнал до нивото да оценявам президентите на БФС, дали Боби трябва да бъде сменен или не. Според мен обаче трябва да има правила, които да се спазват. Да не се пречи на играта, защото в момента има хора, които само се облагодетелстват от футбола, а не му помагат – като хората, които работят в разните комисии”, каза още бившият наставник на руския Амкар.

Той не пропусна да похвали и новият наставник на Левски Георги Иванов: „Работата на Георги Иванов като резултати е перфектна. Но не трябва да се избързва с оценките. За да се прецени работата на един треньор трябват година-две. За футболиста и човека Гонзо мога да говоря само със суперлативи. Трудно ми е да говоря за него като треньор, защото не го познавам в тази светлина. Но той е момче с амбиция и характер и по моему има добро бъдеще!”

„С националния селекционер Станимир Стоилов сме единомишленици във футбола и нашите мнения се припокриват. Доволен съм, че той остана начело на А отбора ни и му бе даден шанс. Ако тогава вече не сполучи, може би ще настъпи времето за чужденец. Макар, че аз имам свое мнение по-този въпрос. Не мисля, че българските треньори не могат”, каза по адрес на своя добър приятел Мъри Стоилов Херо.

„Кажете ми един авторитет в своята област, който да не е оплют? Няма такъв! Всичко опира до манталитета и психологията ни. Ще ви дам пример с Русия. Изключително добронамерени хора. Няма да срещнеш човек, който да не те подкрепи. А в България нещата са на обратния полюс – такива помии се сипеха върху Станимир, че направо ми стана болно. Тук не става дума за мен, Мъри, Велислав или някой друг. Дали ми е приятел или не. В Русия преди и след пресконференцията журналистите стават и ти ръкопляскат. Те уважат треньорската институция. Докато в България не е така. Тук се работи най-трудно”, не скри огорчението си от родната действителност Димитър Димитров.

„В момента съм в Бургас и почивам. Обмислям варианти и предложения и в най-скоро време ще трябва да избера новото си предизвикателство. Починах си добре. Имам вече тонус, настроение, мотивация и желание за работа. Моето предпочитание определено е за чужбина”, категоричен бе Херо.

„В чужбина институцията треньор се цени много повече. Хората са много по-добронамерени. Няма я завистта и злобата, която е тук. Да не говорим за останалите възможности за развитие”, завърши Димитров.