Станимир Стоилов вече не е треньор на Ботев Пловдив.  Във форумите и социалните мрежи „бултрасите” се поздравяват за тази новина. Колко голяма част от феновете на Ботев са доволни от този факт, не можем да кажем категорично. Дали ще са така доволни в края на следващия сезон – времето ще покаже.

Едно е сигурно – това, което Стоилов постигна на „Колежа” не може да му бъде отнето! Най-вече европейското „показване” на „канарчетата” след дълги години изолация. Шест мача в Европа без нито една загуба. Нещастно отпадане от тим от германската Бундеслига. Три празника в Бургас в разгара на миналото лято за „бултрасите”.

Същите, които тогава вдигаха наздравици на плажа за поредното еврошоу, сега го правят за напускането на Мъри. Така е – пътят от „осанна” до „разпни го” е доста кратък. В случая продължи по-малко от година. А, щях да забравя: при Стоилов Ботев продаде играч в Германия, нещо което отдавна не се бе случвало на български тим.

С Мъри и екипът му „канарчетата” бяха единствени, които не загубиха от хегемона в България Лудогорец в първенството. Сигурен съм, че самият Стоилов не бе много доволен от това, което постигна тази година. Още по-сигурен съм, че искаше да го докаже през новата. Но...

Тук идва голямото НО! Защо най-успешният български треньор през новия век си тръгна от Колежа? Заради ненавистта на феновете? Вероятно това е една от причините! Заради оферта от чужбина? Едва ли! Отговорът по-скоро се крие в събитията от последните две седмици. След прословутата среща на собственика на „канарчетата” с феновете на тима.  И излязлата ден по-късно декларация, завършваща с „Мъри, ти вече не си един от нас”!

Аз лично не си спомням някой от висшето ръководство на Ботев да е излязъл след това и да застане зад Стоилов. Да удари по масата и да заяви: „Това е треньорът ни”! Дали пък това не е убедило докрай Мъри да сложи „край на агонията”?

Сигурно самият специалист е направил грешки в 18-те месеца престой в Пловдив. Ясно е, че безгрешни хора няма. Ползвал много чужденци и не бил наложил нито един юноша от школата. Проверка в титулярните състави на юношеските национали до 19 години и младежите показва, че такива просто няма!
Една от най-често изтъкваните  причини за развод е „несходство в характерите”.

Струва ми се причината за развода Стоилов – Ботев е „несходство в манталитета”. Догодина по това време ще разберем дали „канарчетата” са спечелили или загубили от събитията от вчера.