Какви са първите ни впечатления от дербито Лудогорец – Левски? Извън резултата 2:1 за „зелените“ нищо особено като игра, бихме казали. Нито от победителите, нито от победените.

Съвсем в стила на българските дербита, двата отбора бяха сковани от важността на мача, от факта, че играят дерби и не показаха онова, което видяхме от тях в контролите.

Особено от показаното от Лудогорец по терените на Турция. И все пак малко повече опит, малко повече класа, малко повече сработеност – няколко фактора „малко“ наклониха везните с малко, но достатъчно към разградчани.

Толкова малко, колкото им бе необходимо, за да вземат трите точки, а с това и да капарират петата си поредна титла.

Защото след пренареждането на класирането беше ясно, че ако към петте точки служебно получил се аванс се прибавят нови три пункта за лудогорци от дербито, вече няма кой да ги стигне. Би било изключително трудно и за втория сега Берое, който отстои на 6 дължини от разградчани.

Което естествено не е добре за „сините“, най-напред, но не е добре също и за интригата като цяло в първенството. Не е добре даже за самия Лудогорец, който има нужда да бъде притискан, за да не заспи отново, както бе в дълги периоди от есента.

Но дали ще заспи или ще бъде напълно буден, Лудогорец се нуждае просто технически да затвори шампионата и да прибере за пети път титлата. А след това отново да пробва вече веднъж реализираната си мечта – групи на Шампионската лига, или поне тези в Лига Европа.

Левски като цяло няма как да бъде доволен от загубата, но малко или много „сините“ сякаш сами не вярваха в титлата тази година. Реализмът при оценката на собствените качества направлява тима да мисли за по-постижимата цел – участие в Лига Европа.

Титлата може да отклони посоката си към Разград и да свие към „Герена“ единствено при решение в полза на Левски от седалището на КАС в Лозана и ново пренареждане на таблицата. При три точки пасив титлата не би била мираж за „сините“, но при осем – да. Да, ставали сме свидетели през последните години на големи обрати във водачеството, но с негативното участие на ЦСКА. А Лудогорец, както всички знаем, има потенциала на своя страна. Има и точковата преднина, препъни-камъкът за шампионите може да бъде само мотивацията.

И един детайл от съдийството от дербито в Разград. Май неофициално в сила влязоха видеоповторенията. Това се видя при изгонването на Моци, на когото първоначално бе вдигнат жълт картон за грубото влизане. Впоследствие всички разбрахме как Никола Попов получи инструкции по аудиосистемата от човек, който явно е гледал повторенията. И правилно Попов промени цвета на картона. Нещо, за което отдавна пледираме – видеоповторенията биха дали повече справедливост на футбола, трябва да ги въведат и официално като съдийско помагало.