ЦСКА изпълни програма максимум за сезон 2010-2011. Спечелването на Купата на България снощи сложи точка на един изключително противоречив сезон за „армейците”. Сезон, който бе определен като пълен провал някъде в края на месец октомври. В един момент „червените” дори бяха отписали Европа и додрапването до третото място стана цел номер 1.

Ако говорим реално един такъв успех не би трябвало да се счита за нещо кой знае какво. В България ЦСКА е задължен да печели трофеи. Било титла или купа. Тази година стана ясно, че титлата е по-скоро мираж и за това спечелването на втория по значимост трофей се превърна в цел номер 1.

Снощи на стадион „Васил Левски” ЦСКА показа, че желае и иска повече купата. Славия не отвърна с почти никакви футболни аргументи, но късметът на „белите” можеше да се усмихне по традиция тази година в края на мача. Истината е, че ЦСКА изигра един от най-нервните си мачове това първенство. Със сигурност дербито с Левски, а и дори полуфинала с Литекс са били по-спокойни за треньори и футболисти. Вчера напрежението бе взело връхна точка, но пък за „червените” една такава победа със сигурност е доста по-сладка.

Един човек не успя да се израдва на купата, а го заслужаваше. Централният бранител Костадин Стоянов скъса мускул 24 часа преди мача и отпадна от финала. Футболистът, който показа изключително стабилна игра в ЦСКА последната година и дори стигна до лентата. Стоянов заслужаваше да е на терена снощи, но съдбата реши друго.

Ясно е. Купата е в ръцете на ЦСКА. С това обаче не трябва да се живее дълго. Много бързо футболисти, треньори и шефове трябва да се нарадват на трофея и да не лежат на него това лято. От тук насетне мислите трябва да бъдат насочени към Европа, а там ще падне едно лудо стискане на палци за добър жребий. Този сезон ЦСКА ще стартира чак на 18 август евроучастието си. Два кръга ще са изминали от вътрешното първенство, а двубоят от четвъртия квалификационен кръг на турнира със сигурност ще бъде тежък. „Армейците” нямат право на грешка, защото следващата цел е ясна – влизане в групите на лигата.

Ако погледнем малко по-глобално първенството за ЦСКА става ясно, че изстисканото от сезона (да не кажем полусезона) е максимума, което „червените” можеха да направят. Идеите за второ място и изместване на Левски така или иначе останаха мираж, защото дори безгрешен поход на „армейците” тази пролет отново щеше да доведе само до бронзовите медали, но на по-малка дистанция. Въпреки това и пряката битка с Левски бе спечелена независимо от класирането. В крайна сметка ЦСКА има купа, а Левски не. Дори в преките двубои предимството е на страната на „червените”, а победата на Герена ще се помни дълго.

Трябва да се отдаде заслуженото и на хората, които преобразиха ЦСКА. Сезонът започна с Дочев, после за малко се появи и Гьоре. Двамата обаче не свършиха почти нищо. Милен Радуканов вдигна отбора и го докара до трето място и купа. Първи трофей във витрината на собствениците Димитър Борисов и Иво Иванов.

Именно Радуканов съживи футболисти, които дори сами се бяха отписали от ЦСКА. Футболисти, без които в момента отбора на практика не може. Те не са малко. Иван Караджов, Апостол Попов, Костадин Стоянов, Иван Бандаловски, Спас Делев, Борис Галчев, Мишел Платини. Играчи, които през есента на 2010 година спокойно можеха да бъдат задраскани от картотеките на ЦСКА и никой нямаше да съжалява за тях. В момента обаче тези играчи носят ЦСКА, а сега може от тях да се изкарат дори много пари. Другият вариант е те да останат в отбора и с тях да се атакува по-стойностно евроучастие.

До края на сезона за ЦСКА остана само един мач. Мач, който ще бъда изигран между другото. Мач, в който ще трябва отново да се доказват тези, които се провалиха срещу Локомотив Пловдив. Втори шанс за някои футболисти, които трябва да потвърдят присъствието си в ЦСКА и догодина.

Лятото на 2011 година предвещава да бъде спокойно за ЦСКА. Лято, в което Милен Радуканов трябва да направи качествена селекция и още по-добра подготовка, която да вкара отбора на пълни обороти в новия сезон. А той ще е много по-тежък, защото целта ще бъде само една – шампионска титла. Друго няма да бъде прието нито от публика, нито от собственици.