Това лято предстои нов опит на Лудогорец да пробие в Шампионската лига. След нелепото отпадане от Динамо Загреб миналата година, сега жребият, който противопостави българския шампион срещу Слован Братислава, бе приет с малко повече оптимизъм. Има ли обаче почва този оптимизъм? 17 дни преди двубоя в Братислава не бихме могли да дадем точен отговор на този въпрос. Даже напротив. По-скоро чувствата и очакванията са смесени. Леката еуфория в дните около жребия със сигурност отстъпва на по-детайлното проучване на словаците с техните силни и слаби страни.

Има един неоспорим факт, върху който може да се стъпи като за начало. На стадион „Пасиенски“ Лудогорец ще е почти нов отбор в сравнение с формацията, която се изправи срещу Динамо Загреб. Словаците са на другата крайност. Промените в сравнение с миналогодишното участие в Европа няма да са повече от 3. Миналото лято в Лига Европа Слован бе отстранен от Видеотон, без да загуби мач, а в последствие унгарците изиграха доста евромачове. Сега този тим търпи развитие. Вече е шампион и ще участва в най-комерсиалния клубен турнир, където са и българите.

Да започнем обаче от Лудогорец. Към този момент Ивайло Петев разполага с внушителната бройка от 28 футболисти. От тях трябва да направи избора си, ако междувременно не се появи още някой. Защо обаче казваме, че Лудогорец ще е нов отбор срещу Слован. Нека сравним състава от миналогодишните срещи с хърватите и очакваните 11, които вероятно ще излязат в Братислава. Няма как да не се набие на очи, че най-малко 6 човека няма да ги има на терена. Това е повече от половината. Урош Голубович, Любомир Гулдан, Станислав Генчев и Емил Гъргоров вече не са част от Лудогорец. Към тях трябва да добавим и наказаните Мирослав Иванов и Марселиньо. Със сигурност бройката е внушителна. С възможност да играят в Братислава остават Йордан Минев, Александър Барт, Жуниор Кайсара, Светослав Дяков и Иван Стоянов. Малко по-различно стои въпросът с Козмин Моци. Румънецът не игра много срещу хърватите, но в последствие стана твърд титуляр в Лудогорец. Лошото обаче е много малкото време на партньорство с Александър Барт, с когото ще трябва да бъдат дует от тук нататък.

От тези факти логично идва и следващият въпрос. По-силен ли ще бъде този Лудогорец от миналогодишния по същото време? Ето това е разковничето. До този момент не сме напълно убедени в положителния отбор на този въпрос. Има още половин месец и три контролни срещи, в които футболистите на Ивайло Петев трябва да покажат истинските си качества. Основният тест обаче ще бъде в Братислава. Той трябва задължително да бъде издържан, за да се изкачи следващото стъпало от развитието на отбора.

Нека все пак погледнем и към Слован. Отбор, който надгражда и логично стигна до шампионската титла тази година. В сравнение с участието в Лига Европа в мачовете срещу Лудогорец може да има 3, максимум 4 промени в състава. Липсват Филип Лукшик, Лукаш Паушек и Филип Себо. Интересен е случаят със Себо. Капитанът на Слован напусна отбора малко след мачовете с Видеотон и в момента дори е свободен агент. Словаците вече са намерили заместници на крайните бранители Лукшик и Паушек и нямат проблеми в това естество, а и създадоха сериозна конкуренция в халфовата линия и нападението. В тима могат да се видят още едно-две попълнения дошли през последната година, които със сигурност ще вдигнат класата на Слован.

При всяко положение мачът срещу Слован ще е изключително труден за Лудогорец. Няма да сбъркаме, ако кажем, че може да се доближи максимално до двубоя срещу Динамо Загреб. Ивайло Петев и неговият екип няма много време, за да сглобят на практика нов състав. Те са длъжни да го направят в следващите 10 дни. Лошото е, че има твърде много неизвестни най-вече около новите попълнения. Един Господ знае доколко Платини ще успее да влезе бързо в стила на Лудогорец, доколко същото ще направят Христо Златински, Фабио Ешпиньо и Дани Абало. Тук става дума за чисто нова спойка. Петев вече го е правил два пъти. Дано третият да е също толкова успешен.