Липсата на предсъстезателни списъци на мача Калиакра - Левски в изминалия 19-и кръг на родната А Група, бе една от изтъкнатите причини за непровеждането на въпросния двубой, заедно с липсата на линейка и на дежурен лекар. Възможно ли е медицински фактори да имат толкова голямо влияние върху изхода на един мач? Кметът на Каварна Цонко Цонев се възползва перфектно от Наредба № 8 от 18 март 2005 г. на Министерство на Здравеопазването, в която са регламентирани медицинските прегледи за всички спортуващи в България. Какво точно гласи наредбата!? Според нея всички спортове минават задължителен ПЕРИОДИЧЕН преглед веднъж годишно. Този преглед е много подробен, отразява се в картотеката /състезателния паспорт/ на състезателя и важи за вътрешни и международни състезания.

И тук идва любопитният и абсурден факт: съществува и задължителен ПРЕДСЪСТЕЗАТЕЛЕН преглед, който се извършва до 3 дни преди състезанието в здравното заведение, извършило годишния периодичен преглед. Предсъстезателният преглед е по-малък по обем и се отразява в бланка с текстово пояснение пред името на всеки състезател-"допуска се". Ще попитате кое е абсурдното в случая?! Абсурдът е, че никъде в ЕС няма такъв предсъстезателен преглед!!! И това се отнася не само за футбола, но и за спортовете баскетбол, хандбал, волейбол, водна топка, включително ученически,студентски и ветерански състезания. Единствено борбата и бойните спортове имат изискване за предсъстезателни прегледи, но това е съвсем логично и разбираемо.

И сега....как е у нас!? Оказва се, че относно всички останали спортове-ежеседмично в страната ни кипи ужасяващ безсмислен труд по попълване на предсъстезателни прегледи, които са част от официалната документация на всеки мач и при липса на амбулаторен номер, неправилно попълване, сгрешена дата и т.н. могат да са основание за жалба и за решаване на изход на мач по неспортен начин!Делегати и съдии трескаво проверяват предсъстезателни списъци, знаейки, че това е абсолютна формалност, но търсят вратички, че не се знае дали няма да потрябва резервен вариант за изхода от мача!

Ето един парадоксален пример, ако погледнем към футбола. Представете си, че днес, в сряда, ЦСКА играе за Купа България срещу Скрита сила Мъдрево и съвсем логично, както е по наредба представя предсъстезателен преглед. Три дни по-късно армейците да речем им предстои мач с Порто за Лига Европа. И какво се оказва? Там такова "животно" предсъстезателен преглед НЯМА!Никой не изисква от отборите предсъстезателни прегледи! Защо ли? Защото просто в законите на УЕФА такава документална категория НЯМА! Същата е ситуацията и при международни волейболни и баскетболни мачове и други спортове.

Любопитен е фактът дали всеки роден отбор спазва стриктно наредбата и отива в местния Спортния диспансер 3 дни преди мач, за да бъде измерено кръвното и преслушано дишането и сърцето на всеки! Да добавим, че един професионален клуб например Черно море във Варна всяка седмица се нуждае от 5 предсъстезателни списъци, като се започне от мъжкия тим и се премине през четирите детско-юношески формации! Нека сега добавим и останалите спортове в града. А представете си сега всички тези спортове в цяла България!!! Не бих се учудил, ако се окаже, че всяка седмица десетки лекари подписват подадените им бланки за участие в мач, понякога без да са виждали и един път тези спортисти! И носят юридическа отговорност за това, следвайки сляпо отживелите параграфи!

Дали избирането на Борислав Михайлов в ръководството на УЕФА не е и сигнал, че БФС трябва да функционира напълно според европейските закони, а Медицинската комисия на Съюза да инициира пред Министерството на Здравеопазването отмяната на тази законова отживелица, наследена отпреди 1989 г.? Стигне ли се дотам, то мачовете у нас ще могат да се решават единствено с футболни средства!