Българският шампион Лудогорец постигна изключителна победа. Определението даже е меко. Скоро български тим не е правил подобно нещо. Успехът срещу ПСВ с 2:0 насред Холандия се доближава до най-големите победи на клубния ни футбол в цялата му историята.

За този мач може да се говори много, да се изпишат купища хвалебствия за Лудогорец и всички те ще бъдат на мястото си. „Орлите“ си ги заслужиха и трябва да изживеят този звезден миг.

Лудогорец изигра ГОЛЯМ мач в Европа и това никой не може да оспори. Дори хейтърите*, които в яда си опитваха да обезличат всяка една победа на българския шампион до момента, останаха безмълвни. Е, ще се намерят и хора, които със сигурност отново ще си направят устата за състава, който е използвал Филип Коку и видите ли това не бил тоя ПСВ, а друг ПСВ. Злобата си е злоба и нея няма да коментираме.

Истината е, че Лудогорец постигна нещо много по-ценно и голямо от трите спечелени точки в груповата фаза на Лига Европа – до голяма степен успя да обедини българския футболен фен. Този фен, който имаше нужда от подобна победа, за да повярва отново в българския клубен футбол. Запалянкото трябваше да види как един български тим побеждава в Европа с финес и самочувствие. Това се случи и е неоспорим факт.

400 българи на „Филипс стейдиъм“. Как ви звучи? На мач на Лудогорец! С български трибагреници и атрибути на българския шампион. Нали не си правите илюзиите, че те всички са фенове на Лудогорец или са гастарбайтери от Разград? Не! Това са българи, фенове на Левски, ЦСКА, Ботев, Славия и други тимове, дошли в Айндховен от различни краища на Европа. С автомобили с различна държавна регистрация. Дошли да видят българския отбор, да пеят за него и да се радват с него. Да! Тези хора изживяха своето щастие заедно с щастието на футболистите. Пяха, скандираха, а накрая изпратиха автобуса както си трябва със солидна доза аплодисменти. Факт е, че още след мачовете срещу Базел бе учреден и фенклуб на Лудогорец в Брюксел - в столицата на Европа.

Лудогорец не разполага, а и вероятно никога няма да разполага с фенската маса на Левски и ЦСКА, с организацията на „сините“ и „червените“ запалянковци и постигнатото на трибуните може да се брои за невероятен успех.

Нека погледнем и извън пределите на тези фенове на футбола дошли да подкрепят отбора в Холандия. Реакцията след успеха над ПСВ в България бе впечатляваща. В социалните мрежи и форумите позитивизма взе надмощие над негативизма и откровеното хейтване. Това е голяма победа. Победа е, когато накараш отявлени фенове на Левски и ЦСКА, от които две години крадеш титлата, да те поздравяват и да ти пожелават успех. Колкото и смешно да звучи на някого, Лудогорец има реалната възможност да се превърне в национална кауза в следващите 2-3 месеца. 18-те хиляди на „Васил Левски“ срещу Базел говорят много... 400 човека на „Филип стейдиъм“ също..., а домакинството срещу Динамо Загреб е само след две седмици. Много ще е хубаво на националния стадион отново да се чуват възгласите „Българи, юнаци“. Те ехтяха и стадиона на „филипсите“ и тези 400 човека в определени моменти успяха да надвикат слисаните 8 000 холандци.

Ето, затова футболът е велика игра. Заради блясъка в очите, радостта от гола и еуфорията след победата. С футбола със сигурност се изживяват много горчиви моменти, но заради сладките - играта си заслужава. Лудогорец може да бъде истински горд клуб с постигнатото на терена и най-вече извън него. Проектът е успешен - факт!

P.S. Лудогорец имат право да празнуват една вечер, но бързо трябва да се връщат в играта, защото в следващите седмици ще е тежко. Още в неделя предстои мач срещу Нефтохимик. Бургазлии няма сами да се победят.

*Хейтър – идва от английското hate (мразя, ненавиждам). Навлезе в разговорната реч като определение за хора негативисти и мразещи всичко около себе си.