Футболистите на Берое и Илиан Илиев направиха исторически успех спечелвайки за първи път в историята на клуба купата на България. Постигнатият успех е още по-важен и от гледна точка на това, че до преди година отборът играеше в Източната Б група, а финансовата криза в Берое бе на път да остави Стара Загора без отбор през зимата на 2009 и началото на 2010 година.

Неясното финансово състояние, множеството писания за безпаричие и хилядите приказки обаче не дадоха никакво отражение върху борбения тим воден от Илиев, Ганчев и Драгов.

Във футбола случайности няма. Илиан Илиев изгради сплотен колектив през тази година, в която Берое бе в Б група, даде шанс на доста млади момчета от школата на Стара Загора и нещата потръгнаха. Берое се завърна в А група и то по-повече от категоричен начин. Пред тима от Стара Загора преклониха глава новите шампиони от Литекс, които си тръгнаха със загуба 0:3 от Под Аязмото. С грозна игра Левски бе победен на „Герена”, но в историята ще остане голът на Петър Димитров и „зеленият” успех. Локомотив София също бе надхитрен още в първия мач при завръщането на заралии в А група. ЦСКА на два пъти не успя да вкара гол на стадиона в Стара Загора. Илиан Илиев успя да спре Йоан Андоне, като това бе първата сериозна грешка на румънеца, а след това „армейците” преклониха глава и за купата на България.

За купата на България Берое не е допуснал гол, което може само да радва Илиан Илиев и футболистите от защитния вал на тима, както и вратарят Боян Пейков. Заралии станаха вторият български отбор, който печели трофея без да допусне гол. Първият е ЦСКА през сезон 1988/89 г.

Берое направи отличен сезон, който бе завършен със спечелването на купата на България. Илиан Илиев трябва да бъде позлатен в Стара Загора и да му бъде издигнат паметник за това, което направи с Берое. Отбор, който няма никаква финансова стабилност, отбор, който беше пред разпадане след първия полусезон спечели купата на България. Илиев по принцип е скромен човек и му прави чест, че не се главозамайва от успехите, които постига, но това, което направи с Берое няма как да остане незабелязано. И още по-важното е, че Берое не се промъкна до финала, а заралии влязоха през парадния вход отстранявайки до полуфинала отбори само от А група - Локомотив Мездра, Монтана и ЦСКА, а със спечелената купа и излязоха през него.

В отбора не Берое не блестят имената на големи звезди, но в тима над всичко е колективът. Илиан Илиев е научил, че футболистите трябва да се раздават до последния съдийски сигнал и не случайно победното попадение на финала за купата падна в последните секунди на даденото от съдията Николай Йорданов продължение, когато Андонов отклони с глава една висока топка отправена към него, а след това Дончо Атанасов направи завършващия удар. В Берое момчетата не се самозалъгват, въпреки че са на гребена на вълната в този момент. На Иво Иванов му е ясно, че без още много работа няма как да хване окото на националния селекционер Станимир Стоилов. Слави Жеков и Диан Генчев може би ще продължат да радват феновете в Стара Загора още един сезон и то най-вече, защото Берое се класира за Лига Европа, бъдещето на Искрен Писаров е доста неясно, тъй като той е собственост на Локомотив Пловдив, но бързоногото крило не успя да сдържи сълзите си след финала, а при Георги Андонов ситуацията е обвита в мъгла, тъй като договорът му изтича. И както той самият заяви, предстоят преговори с ръководството, въпреки че финансовата нестабилност в клуба продължава.

Ръководството трябва да направи всичко възможно, за да запази целия отбор. Ще бъде невероятна грешка, ако Илиан Илиев бъде изпуснат и той поеме друг отбор. Ще бъде фатално и ако колективът бъде разбит и голяма част от настоящите играчи си тръгнат. Много е важно еуфорията, която е обзела Стара Загора да не продължава дълго време, защото действителността е една – предстои много работа преди началото на следващия сезон и участието на отбора в Лига Европа.

На Илиан Илиев и футболистите обаче ще им бъде много трудно да напуснат Берое и основната причина за това са невероятните фенове, които подкрепят отбора във всеки един мач. И в Б група на стадиона в Стара Загора ходеха по 2-3 хиляди фена, а сега бройката съвсем нормално нарасна. Няма как Илиан Илиев да предаде доверието на тази публика, която от началото на мача до последния съдийски сигнал не спира да скандира името му. В момента в А група няма друг треньор, който да има такава подкрепа от трибуните. Феновете на Берое показаха, че са сред най-верните, че са навсякъде с отбора си.

Със сигурност обаче след този невероятен сезон е време Берое да намери своя нов голям собственик, който да налее достатъчно пари в клуба и ситуацията да се успокои. Защото Стара Загора заслужава един голям отбор, а това няма как да стане без финансова подкрепа. Защото феновете от града под Аязмото заслужават един модерен стадион, който да изпълват, а това няма как да стане без пари.

Предстои едно много горещо лято за Берое и всички негови фенове. През следващите седмици трябва да стане ясно дали отборът ще получи лиценз, за да играе в Лига Европа, дали ще се намери нов собственик или нови спонсори, какво ще стане с Илиан Илиев и неговите футболисти спечелили по невероятно луд начин купата на България.