За първи път, откакто евротурнирите са в настоящия си формат, ще имаме „удоволствието“ да видим български отбори още в първия предварителен кръг на Лига Европа, който се играе в началото на юли. По странна ирония на съдбата, нашите представители в този етап ще бъдат не кои да е, а грандовете Левски и ЦСКА!

Двата клуба, които десетилетия наред бяха емблемата на българския футбол, сега ще мерят сили с отборчета /но не шампионите/ от Фарьорските острови, Сан Марино, Андора, Малта... или с пощаджии и бояджии от Уелс или Северна Ирландия.

Въобще, участието в този предварителен кръг само по себе си е срамно. Но резултатите на родните тимове в турнирите на Стария континент в последно време, логично доведоха до срива в ранглистата и съответно започване в най-ранния етап. Може би пък не е случайно, че точно на Левски и ЦСКА се падна „честта“ да дебютират при джуджетата на Европа. Защото представянето им напоследък в турнирите е слабо, да не кажем отчайващо, а нали точно те трябва да са моторите на българския клубен коефициент.

Затова и съдбата, като че ли си направи тази шега. Каза на сини и червени: Марш към Андора и Сан Марино, пък да видим дали ще изпълзите. Нали казват, че трябва да стигнеш дъното и да се оттласнеш от него, за да се върнеш обратно нагоре.