Последният месец на всяка година винаги е един от най-пълните със спорове, дискусии, драми, в спортния свят.

Декември е месецът на наградите и винаги има доволни и недоволни, като за финал.

Спортист на годината, Футболист на годината, първенец на есенния полусезон, и така нататък, и така нататък.

Минат, не минат седмица-две от декември, и се сещаме, че идва Коледа, и трябва да сме по-добри. Предали сме своя вот във всички възможни класации, чакаме понякога предизвестени победители в тях, стараейки се да изглеждаме поне привидно мили хора, с топли сърца.

За 2013-та обаче е факт, че декември беше горещ. Ама наистина, наистина горещ. А сърцата - пламенни. И дори не трябват много усилия, за да ви припомня страстите, случили се не чак толкова отдавна.

За голяма част от високите декемврийски градуси, допринесоха българските футболни отбори. Да, може би не чак толкова с качеството на футбола, който играха, колкото с вложените емоции. Но пак, доста сърца се стоплиха край родните терени, които дори не приличаха на такива в последните срещи...

Естествено, върхът на футболното пиршество беше реваншът за Купата между Левски и ЦСКА. Въпреки това, декември започна подобно на юни, юли, август... - край морето.

Черно море първо спря Левски у дома, а след това мръдна малко до Разград, за да стопира и шампиона Лудогорец с реми. Накрая "моряците" записаха и три поредни победи, за финиш на 2013-та в седмицата.

За Лудогорец това не бе всичко, защото дни по-късно лидерът преглътна и загуба отново у дома, от Левски. Тези пропуснати точки, плюс един отложен мач, костваха първото място на лудогорци преди зимната пауза, отстъпено за младата команда на Литекс.

Разградчани обаче вече се носеха на другата вълна - европейската, и в Лига Европа сърфираха по-добре, отколкото в А група. В самия край на ноември Лудогорец би ПСВ Айндховен (за втори път), а след това завърши с победа в груповата фаза, срещу Динамо в Загреб, за да заеме първото място в групата, и да получи след това Лацио за съперник на 1/16-финал.

УСПЕХ №1 НА ДЕКЕМВРИ: Владо Стоянов бе избран в Идеалния отбор на УЕФА за Лига Европа.

Като за финал: Декември ще бъде май... или поне април

източник: LAP.bg, БГНЕС, GettyImages/Gulliver

Докато Лудогорец, Литекс и Черно море вървяха напред, ЦСКА и Левски продължаваха да драпат, за да се измъкнат от посредствеността.

Да не забравяме и пловдивските отбори, които след летящия старт на сезона, затънаха и разочароваха с дербито помежду си, на връх студентския празник.

Но, обратно към ЦСКА и Левски, и големият край на футболната 2013 за българските тимове. Реваншът за Купата на България беше истинска епопея.

Пак с малко футболни достойнства, но с много пот, нерви, емоции, много минути без гол, и много дузпи. Плют и отритван, Пламен Илиев се завърна със синьото знаме в сърцата на синята агитка, като почти собственоръчно класира Левски. ЦСКА с право плака за неотсъдена дузпа, но животът е несправедлив, а големите мъже би трябвало да са наясно с това. И така, ръката на късмета, във вратарска ръкавица, този път посочи Левски за четвъртфиналист.

ЗА СРАМ: Нуно Пинто напусна Левски точно преди голямото дерби, без много обяснения.

Във втората половина от таблицата... нищо ново не се случи през декември. Никой от седемте не поднесе изненада, но най-кофти за смилане бе фактът, че никой дори не се опитваше... А, изненадата всъщност дойде на "Надежда", но не от Локо София, а от Валери Божинов, позирал за новия клубен календар за 2014-та...Ха!

При легионерите нямаше също никакви сензации в последния месец от годината, като бъдещият Футболист №1 на 2013-та Иван Иванов успя да се запише в заглавията, след като получи червен картон в решителния мач на своя Базел срещу Шалке, за място на осминафиналите в Шампионската лига.

Друг от легионерите - Димитър Бербатов, и неговият Фулъм, останаха без треньор след уволнението на Мартин Йол още в първия ден на декември.

По-интересни обаче се оказаха имената на две млади момчета, които през декември набраха популярност в мелницата за трансферни слухове - Симеон Славчев и Стефан Велков.

ПОВОД ЗА ГОРДОСТ: Велков бе на проби в Манчестър Юнайтед, и премина медицински изследвания на Острова.

Като за финал: Декември ще бъде май... или поне април

източник: LAP.bg, БГНЕС, GettyImages/Gulliver

И като си говорим за трансфери, естествено, с наближаването на трансферния прозорец името на Димитър Бербатов пак изскочи, и започна да се дъвче, от Босфора, до Ла Манш-а.

За малко да забравим - Ники Михайлов най-после дебютира за Верона, макар и доста тежко, с четири гола в мрежата си. Малко по-късно дори татко му обяви трансфера от Твенте в Италия за грешка.

Извън българския стандарт, една от големите истории, не само през декември, си остана спорът за Златната топка, и купищата изказвания - кой трябва да я спечели. Кристиано, Меси или пък Франк Рибери - в общи линии, не остана човек, който да не е обявил своето предпочитание. Единствен Йоаким Льов направи изключение, като отказа да гласува, за разнообразие.

Малко тихомълком, треньорът, който даде старт на невероятната приказка на Испания - Луис Арагонес, се оттегли от активна дейност, за заслужена почивка, вече на 75 години. От футбола се отказа и още един майстор - усъвършенствалият изпълнението на тъч до съвършенство Рори Делап.

ДЕЖА ВЮ: В Италия гръмна нов тото-скандал, в който замесен се оказа Дженаро Гатузо.

На 6 декември разбрахме жребия за Мондиал 2014, събрал в Групата на смъртта Уругвай, Англия, Италия и Коста Рика. Припомнете си го тук!

Приключиха групите в Шампионската лига, и то как. Ювентус отпадна, след сняг и студ, прекратен и доигран мач срещу Галатасарай, а жребият за осминафиналите събра Ман Сити с Барселона, и Арсенал с Байерн. Останалите двойки можете да си припомните тук!

Иначе не липсваха дербита из футболна Европа, трансферните слухове започнаха да валят на талази, и зимната подготовка да се бистри сериозно. В България паузираме с футбола, докато на Запад продължават да играят и на връх Нова година. Ако успеете да се събудите навреме след новогодишния пир, и на 1 януари в Англия ще ви забавляват футболистите от Висшата лига.

2013-та, макар и не особено успешна, както се случва напоследък, в българския спорт, имаше и своите хубави моменти. И си струва да си припомним някои от тях, удостоени и с награди в последния месец от годината.

Още в началото на декември, започна гласуването за Спортист на годината. Резултатите станаха ясни две седмици по-късно, а победителят бе Иво Ангелов.

Тройката се допълни от Григор Димитров и Кубрат Пулев.

НОКАУТ: Кубрат Пулев не даде никакъв шанс на Джоуи Ейбъл и защити титлата си от Международната боскова федерация.

Като за финал: Декември ще бъде май... или поне април

източник: LAP.bg, БГНЕС, GettyImages/Gulliver

В останалите спортни декемврийски случки...

Левски обърна ЦСКА на финала за Купата на България по волейбол при жените, и спечели трофея след тайбрек. В далечна Азия пък Елица Василева направи нов световен рекорд, отбелязвайки цели 57 точки в един мач! В края на декември и двата ни национални отбора - мъже и жени, започнаха подготовка за януарските квалификации.

Пълен крах претърпяха българските тимове в баскетболна Европа - един по един Лукойл Академик, Дунав и Рилски спортист отпаднаха още в групите. Все пак в Европа ни отсрамиха Деян Иванов и брат му Калоян с отличия за MVP в първенствата на Испания и Италия, и Александър Везенков със супер изявите си в Гърция.

СКАНДАЛНО: Хомофобският закон в Русия започва да превръща Зимната Олимпиада в Сочи в истински политически сблъсък.

Извън спорта, в глобален план, през декември светът загуби една от най-големите си личности - Нелсън Мандела. Мадиба бе почетен подобаващо от целия спортен елит, и за него скърбяха хора във всички краища на Земята.

ДОБРАТА НОВИНА: Коледният търг на Дарик радио и Gong.bg събра над 40 000 лева!

МОЛИТВА: В последните дни на 2013-та, една от иконите на световния спорт Михаел Шумахер катастрофира тежко на ски, и се бори за живота си.

ЗА ФИНАЛ: Пожелание на заем от Футболист №1 на годината към всички спортисти, и не само:

Тренирайте, слушайте треньорите си, и слушайте майките си!

Честита Нова 2014-та година!