В българския футбол рядко играят чужденци, чието качество наистина е от европейска величина. Нормално. Кой идиот ще дойде да рита у нас, ако е класен играч. И все пак има такива. Рядко, но ги има. Но за да пристигнат в България, значи има някаква причина. И тя обикновено е тази като в случая с мароканеца Рабех. Класен, но недисциплиниран. На Запад, а вече и на Изток трудно приемат подобни футболисти, защото са наясно с номерата им и не искат да си вкарват таралеж в гащите.

Примерите с чужденци у нас, в които качество се римува с недисциплинираност, са многобройни. Само ще ви припомним, че преди години на „Герена“ се подвизаваше един отличен футболист на име Владислав Радимов, който обаче разглеждаше България като възможност за охолен и разюздан живот без ограничения. Да не говорим, че скандалите за пари най-често се завихрят именно около задграничните футболисти. Те нямат скрупули. Те са дошли на печалба у нас, каквато в други страни няма да им осигурят. И се възползват максимално.

Но в крайна сметка не са виновни чужденците в българския футбол. Виновен е футболът ни, който е слаб и по тази причина не може да привлича класни чужденци без дефекти в характера.

Разбира се, има и някои изключения. Но както добре знаете – изключенията потвърждават правилото.