5 май 2010 няма да бъде забравен от феновете на Берое. Същата дата ще бъде помнена дълго и от феновете на Тотнъм. Тифозите на Интер едва ли ще се превъзнасят дълго по спечелената купа на Италия в същия ден. Успехът има различна стойност и възприятие, емоцията също.

Футболните фенове в България рядко излизат на улицата. През 94-та народът откачи и пиянството му бе незабравимо, преди няколко сезона голяма част от българите /левскарите/ преживяха истински екстаз с триумфа в турнира за Купата на УЕФА. Сега хората от един град излязоха на площада, пяха, пиха и се радваха на своите момчета. На героите от Берое.

Минути преди паметната победа стадионът в Ловеч беше невиждано пълен. „Зелено-белите” скандираха мощно името на Илиан Илиев. Специалистът трябва да е глух, за да не го е чул и един час след мача. Голяма част от пристигналите от Стара Загора запалянковци чакаха бившия халф и пак кънтеше неговото име в иначе спокойния Ловеч. Бедният Берое спечели Купата на България и показа, че и без пари нещата стават, макар и само понякога.

Часове по-късно, един от най-богатите отбори в света също разбра, че не всичко е пари. Манчестър Сити отново се прости с мечтата Шампионска лига. Тотнъм обаче е там след поредния фокус на Хари Реднап, или както му казват на Острова - Хари Худини. Точно така, като великия магьосник от унгарски произход.

Преди две години Берое изпадна от А група след няколко мръсни фокуса, типични за българския футбол. Беласица остана, а клубът от Стара Загора потъна. Илиан Илиев и момчетата му се върнаха с гръм и трясък. Успехът не е случаен. Пет мача, пет победи, едната срещу ЦСКА и нито един допуснат гол в мрежата на „заралии”!

Магьосничеството със спечелването на Купата ще бъде помнено дълго от цяла България. Това е едно от най-чаровните неща, случвали се в надпреварата. Това беше една легендарна история. Историята на феновете от Стара Загора, на МараДончо Атанасов, Боян Пейков, Слави Жеков и другите момчета. Това беше фокусът на Худини от Варна. Илиев сам вдигна летвата и сега чакаме още по-големи неща. Такъв беше и като футболист, малък, но с голяма фантазия.