Няма по-приятно нещо от това да се пише и говори за хубави работи. Още повече, ако става въпрос и за добри хора.

България присъства на два мача от Световното първенство. На терена нямаше българи, но едно момче от А група ни отсрами. Райс Мболи от Славия ни накара да сме горди. Два силни мача срещу САЩ и Англия донякъде измиха иначе калното лице на родния шампионат.

Сега Венци Стефанов вероятно черпи своите приятели, защото уцели кьоравото. Никой не може да му отнеме правото да се радва на косвения си успех.

Всъщност, босът на „белите” най-вероятно, сам не знае какъв късметлия е. Няма никакъв спор в качествата на Райс Мболи, но само с талант нищо не става. Зад прогреса на алжирския национал стои един много скромен човек. Скромен като поведение, но с много големи качества. Става въпрос за Валентин Захариев. Тези редове са за него.

Треньорът на вратарите в Славия е уникален работохолик. Свършеното от асистента обаче винаги остава в сянка.

Захата има сериозни постижения, които показват за какво става въпрос. Ето и малко факти, защото много неща се забравят лесно и бързо.

През 2002 година вратарят Здравко Здравков се завръща в А група след няколко стабилни години в Турция. Фози не върви добре в Истанбулспор и преминава изненадващо в Черно море. След добра подготовка почва да пази отлично. Неизменно започва да играе и за България. Прави няколко отлични срещи и отива на прословутите проби в Арсенал. До трансфер не се стигна, но отзивите от Венгер бяха доста ласкави. Родните медии гърмят, че мениджърски интереси прецакват оставането на вратаря в Лондон. Случайно или не треньор на вратарите във Варна по това време е Валентин Захариев.

След един полусезон Здравко се връща в същия турски клуб, въпреки че наскоро е бил отпратен, заради лоша форма.

Идва ред на Ивайло Петров - Пифа. Неговата кариера потръгва пак в Черно море. Прави силни мачове. Вади две дузпи на Левски в един луд мач на Тича. Извадените единайсетметрови удари на Иванков и Боримиров пращат Петров в ЦСКА. Там той изигра няколко добри години.

Треньорът с прошарените коси хваща окото на Левски и отива на „Георги Аспарухов”, където му е и сърцето. „Сините” тъкмо са продали дългогодишния си капитан Митко Иванков. В Левски не настава вратарска криза, напротив. Георги Петков почва да пази като лъв. Година по-късно отборът воден от Станимир Стоилов постига немислими успехи. Триумфи, които са с основната заслуга на Гошо Петков. Два мача остават емблематични за феновете на клуба. Онзи с Оксер на „Герена”, в които Петков прави чудеса и паметната среща с Киево в София една година по-късно. За тези с къса памет ще припомним, че точно вратарят с номер едно направи чудеса и Левски стигна до чист успех с 2:0 и така влиза в Шампионската лига.

И докато Петков беше безспорният номер едно в Левски, неговата резерва Ники Михайлов направи небрежен трансфер в Ливърпул.

С младия вратар са свързани и малкото медийни изяви на Вальо Захариев. Високият специалист се изправи пред журналистите да защити Николай след мача с Вердер, така правят мъжете. По-късно едва го навихме да сподели какво му е мнението за преминаването на Ники в града на Бийтълс.

Другите млади вратари от този период в Левски не крият, че дължат много на Захариев. Митрев и Цецо Димитров почнаха да се изграждат с неговите тренировки.

Сега хитът обаче е Райс от Славия. Тези, които са гледали мачовете му с Англия и Щатите, знаят за какво представяне става дума. Трансферът му в сериозен тим изглежда предизвестен, въпросите са след колко дни и къде?

Вратарите, които са работили със Захариев могат да кажат много повече за неговите качества. Момчетата, които са в Славия вероятно не подозират какъв късмет ги гони.

Така мисля аз, но някой ще каже, че всичко това е въпрос и на добро стечение на обстоятелствата. Нека, но случайните неща стават веднъж или два пъти. Всичко останало е въпрос на класа и сериозна работа, която е свършена от един добър човек.