Месец август 2014 г. определено премина Е-МОЦИ-онално и под знака на Евро-Лудогорец. Българският шампион преодоля по възможно най-драматичния начин опонента си Стяуа и стана вторият български тим в историята, класирал се за групите в Шампионската лига.

Но да караме поред, преди да стигнем до кулминацията в края на месеца.

Лудогорец започна щурма си към най-комерсиалния евротурнир, когато останалите три български представителя в Лига Европа вече бяха отпаднали. Рано-рано през юли, ЦСКА, Литекс и Ботев напуснаха скоропостижно евросцената и всичките ни надежди останаха свързани единствено с Лудогорец.

Първото сериозно препятствие след скромния Дюделанж бе познат съперник за Лудогорец . Белградският Партизан се изпречи на пътя на „зелените“ от Разград и отново напусна победен. Първият мач на наша земя завърши без победител – 0:0, но новият наставник Георги Дерменджиев, сменил Стойчо Стоев, изрази увереността си, че крайният победител ще е българският тим. Така и стана – Марселиньо на бърза ръка вкара два гола в Белград, после домакините изравниха до почивката за 2:2, но останаха с човек по-малко. Лудогорец контролираше събитията след антракта и завърши мача с удобния за себе си равен резултат с разменените голове.

Тогава жребият отреди Стяуа на прага на групите в Шампионската лига. С Лудогорец емоциите винаги са били гарантирани в Европа, но онова, което предстоеше да се случи, надхвърли обичайното с пъти. Най-напред в Букурещ емоциите бяха по-скоро негативни. Стяуа вкара един гол късно в мача, но попадението в 89-ата минута на Кипчиу бе неприятно за лудогорци.

Те обаче излязоха в реванша на стадион „Васил Левски“ решени да превъзмогнат изоставането си и го направиха драматично – в 90-ата минута с гола на Вандерсон, изравнило общия резултат в сблъсъка на 1:1. Но това всъщност не бе чак толкова голям драматизъм, с оглед на случилото се на терена впоследствие. Към края на второто продължение вратарят на Лудогорец Владо Стоянов извърши фаул за червен картон, с който предотврати сигурен гол във вратата си. Тогава на преден план излезе румънският защитник Козмин Моци, за да се превърне направо в легендата. Той сложи ръкавиците, доигра оставащите малко минути като вратар и се прояви като истинска пантера при изпълненията от бялата точка.

Обзор на август 2014

източник: Gong.bg

Чудо или не, класирането на Лудогорец стана факт, благодарение на блестящия вратар-защитник. Моци спаси две дузпи и класира по най-невероятния начин своите съотборници напред, за сметка на сънародниците си. Новината обиколи планетата и всички говореха само за подвига на този футболист и успеха на българския първенец. Веднага след мача се роди и идеята на боса Кирил Домусчиев за издигането на трибуна на името на Моци и скоро в Разград бе направена първата копка за нея.

Забележителният краен успех и начина, по който бе постигнат, сякаш предизвика съдбата да предостави възможно най-силните съперници на Лудогорец в групата от Шампионската лига. Жребият изпрати нашите срещу десеткратния носител и действащ шампион Реал, петкратния победител Ливърпул и коравия Базел. Нови големи емоции предстояха, но за тях в обзорите на следващите месеци от годината.

Gong.bg също регистрира нов рекорд /342 000/ по посещения при елиминирането от Лудогорец на Стяуа, подобрен по-късно от мача Пулев – Кличко. По същото време английската преса се чудеше какъв е този отбор и го определяше ту като унгарски, ту като румънски. После разбраха...

ЦСКА падна от Лудогорец, започна войната на декларациите

Обзор на август 2014

източник: Gong.bg

През август бе и първото издание на оказалото се като най-значимо през този сезон дерби в „А“ група между Лудогорец и ЦСКА. Разградчани сякаш вече по традиция преодоляха „червените“ на свой терен с 2:0 и временно наваксаха изоставането си, дори изпреварвайки столичани на върха.

За кратко. Разсейването на Лудогорец във вътрешното първенство заради евроучастието му коства загубата на нови точки - 2:2 срещу Локо в София и 1:1 срещу Берое у дома. Някъде по това време се роди и началото на голямата вражда по оста ЦСКА – Лудогорец. Такава се бе зародила и по-рано, но сега стана открита и без задръжки. Серията от взаимни атаки започна именно около мача Лудогорец – Стяуа, когато фенове на ЦСКА подкрепяха на стадиона румънския тим. Те бяха наречени „бедни душички“ от боса на Лудогорец Кирил Домусчиев, а скоро последва и контранападение срещу „националната кауза“ от Сектор Г. Така започна войната на декларациите между двата клуба, а след победата над Локо Пд с 3:0 Стойчо Младенов дори заяви, че ще подкрепя Ливърпул в мачовете срещу Лудогорец от Шампионската лига. ЦСКА обаче се възползва от раздвояването на опонента си и финишира месеца отново начело в класирането след 7 кръга. Лудогорец пък междувременно грабна и Суперкупата след успех с 3:1 над Ботев Пд.

В Левски вреше и кипеше

Обзор август 2014

източник: Gong.bg и Gulliver/Gettyimages

В редиците на традиционния опонент на ЦСКА – тимът на Левски, вреше и кипеше. „Сините“ тъкмо бяха започнали да ближат рани след поредното поражение от вечния съперник и победиха друг столичен тим Локомотив с 1:0. Това обаче не бе достатъчно за Пепе Мурсия да запази поста си и той бе изпратен по живо по здраво да си ходи, а след испанеца начело на отбора и като треньор отново застана Георги Иванов-Гонзо. И започна сагата „Херо“. Постигната бе договорка между клуба и бургаския специалист да поеме отбора, но не веднага, а чак след Нова година. И се започнаха едни сгледи, едни срещи по нощите между него и Гонзо и всичко това приключи неотдавна с фиаско. Херо така и не се върна начело на отбора.

А Левски страдаше. В най-добрия случай лъкатушеше. Измъчени победи в края срещу Черно море и Ботев с 1:0 и 2:1, гарнирани с тежка загуба от Литекс с 0:3 и поражение от Берое с 1:2. На всичкото отгоре клубът бе наказан повторно с лишаване от правото да играе домакинските си срещи пред публика след поредните инциденти на мача в Ловеч.

Точно през месец август пък Нова Броудкастинг Груп взе правата за излъчване на мачовете по футбол от вътрешния календар, а Gong.bg стана още по-важна информационна брънка със своевременното илюстриране с видеа на актуалните мачове от Купата и шампионата.

Като още един щрих от картината, в началото на месеца избухна скандалът с черно тото, свързан с юношеския национален отбор по футбол.

В Европа

Сезонът в Европа започна със спечелването на Суперкупата на Стария континент от Реал Мадрид след 2:0 срещу Севиля. „Белия балет“ обаче загуби домашната Суперкупа от Атлетико Мадрид след 1:1 и 0:1. В Англия Манчестър Юнайтед стартира тежко при Ван Гаал и дори регистрира срамно поражение от третодивизионния МК Донс с 0:4 още във втория кръг за Купата на Лигата. Това стана точно в деня на подобряването на британския трансферен рекорд от Юнайтед, привлякъл Анхел ди Мария за 84 милиона евро. Общо над 1 милиард пък бяха похарчени за сделките с играчи през летния прозорец.

Кличко се контузи, отложиха мача му с Кобрата

Обзор август 2014

източник: Gong.bg и Gulliver/Gettyimages

В света на спорта пък очакваното с огромен интерес в България събитие – мачът за световната титла по бокс в тежка категория за професионалисти между Кубрат Пулев и Владимир Кличко, бе отложено. Контузия на украинския шампион бе официалната причина за пренасрочването на двубоя от 6 септември за 15 ноември, но това породи доста съмнения. Самият Пулев и неговият щаб нееднократно изразиха недоверието си, но нищо не можеше да се направи и битката бе отложена за по-късно.

Григор Димитров пък започна победно участието си на турнира от Големия шлем в Щатите. На US Open той премина като на парад през първите си два съперника Райън Харисън и Дуди Села.

В края на месеца Gong.bg започна излъчването с картина на Световните шампионати по волейбол и по баскетбол за мъже. Във волейбола участва, за съжаление неуспешно, и българският национален отбор, но как точно се представи, ще си припомним в обзора за месец септември. Двубоят на откриването във Варшава между Полша и Сърбия пък бе наблюдаван от рекордните за волейболен мач в историята 62 000 зрители на стадиона в полската столица.

През август и „Златните момичета“ от ансамбъла по художествената гимнастика дадоха сериозна заявка за големия си успех със завоюването на световната титла през септември. Грациите на Ина Ананиева спечелиха три сребърни медала на Световната купа в София.

А как точно продължи спортната 2014 година, ще си припомним с обзора на месец септември.