Това общо взето е лайтмотивът, който от вчера циркулира из социалните мрежи. Лайтмотив, пуснат в обръщение най-вече от страна на фенове на Левски, на които навръх сините драми им дойде и новината, че премиерът Бойко Борисов е дал зелена светлина за окончателното разрешаване на т.нар. „червен проблем“. Борисов стана изведнъж зъл демон, заваляха клетви към него и закани за негативен вот на предстоящите президентски избори. И най-вече – айде сега, нека се види нагледно, кой бил отборът на всички власти, отбора с държавна подкрепа, на кого се помага.. В случая – визира се ЦСКА, тъй като пуснатото в клубния сайт и подписано от Гриша Ганчев обръщение, бе изпълнено не на едно място с благодарности към министър-председателя за волята му, да бъде разрешен този проблем.

А какво реално се случи в понеделник следобед?

От ЦСКА, лично от името на Гриша Ганчев бе казано публично, че въпросът с връщането на ЦСКА в елита няма как да мине без заръката на Бойко Борисов. Това е! Нещо ново ли научавате, нещо сензационно ли се казва? Или по-скоро нещо честно и казано мъжки! Да, така е! Ето това е разликата. Това реално се случи – от ЦСКА признаха една публична тайна, нещо, което мнозина други знаят много добре и се възползват от него, но когато дойде реч – се правят на ударени! Премиерът вероятно добре усеща надигащия се месеци наред негативизъм от страна на червената футболна общественост и макар с известно закъснение, решава да се намеси. Като желязно алиби се подчертава, че всичко трябва да стане единствено по законен ред и начин. Да, така трябва да бъде. А интересното е, че законът и наредбите позволяват много варианти. Щом футболният съюз не може да намери сам легален и законен начин, налага се да бъде дадена заръка.

Друг акцент в опитите да се обърнат нещата и ЦСКА да бъде изкаран „любимото футболно дете на властта“ е изказването на Борисов няколко дни преди това, че винаги е помагал на ЦСКА. Хм, странно, нещо не мога да се сетя за нещо подобно. Министър-председателят направи това изказване по време на откриването на трибуна на стадиона в квартал Кольо Ганчев в Стара Загора. Не помня някога в неговия мандат сега, преди или дори като кмет на столицата да е откривал нещо на ЦСКА – било то трибуна, козирка, че дори и паркинг на стадиона в Борисовата градина. Но съм го виждал тук-там из други спортни арени. Така че да се спекулира с това, че години наред е помагано на ЦСКА, а сега вече кардинално ще се преобърнат законите за да бъдат върнати армейците в А група е лицемерно! Още повече, когато от страна на тези, които опитват да обърнат общественото мнение така и не са зададени въпроси от икономически аспект, свързани с финансовото благоденствие на клуб, който също така има достатъчно дългове, а в последната година натрупа много повече нови.

Разбираемо е притеснението, че ЦСКА може да се върне в елита силен и амбициран. Като преди това напълни Националния стадион за мач срещу последния в А група. Но това не е повод да се подмятат нелепи обвинения, за които могат да се приложат няколко популярни български поговорки. Тази за крадеца, тази за хърбавия и доста други. Някак не върви дълго време да си се излегнал уютно на шезлонга, да се радваш на хубаво, приятно време, да правиш тен, изведнъж да дойде някой друг до теб, да се опъне и той на един шезлонг и ти да обвиниш слънцето, че пече само върху него. Който разбрал – разбрал, на останалите – приятно лято!

Следвайте Ники Александров и в личния му Фейсбук профил!