Пак започва да става мъгливо около ЦСКА! Всъщност, не че някога в последните години мъглата изобщо се е разсейвала, но тези дни се усеща поредното хем затишие, хем ситуация на информационно жонглиране с къде новини, къде партенки.

Вчера Ивайло Манджуков в две вестникарски страници даде някакви насоки с обещанието пълната спасителна платформа да стане ясна до дни, на пренасрочената среща с феновете на 22 май. В същото време обаче:

1. Манджуков е в Швейцария на среща с шефа на Лицензионната комисия на УЕФА Траверсо. Има ли я тази среща, няма ли я – може само да гадаем, донякъде наистина е странно защо господинът от УЕФА ще отделя такова специално внимание на някакъв си клуб от Източна Европа. Да приемем обаче, че се е състояла. Днес изскочи информация, че този Траверсо не бил харесал плана на Манджуков. Обосновките звучат логично, най-вече в частта, в която представителят на Европейската централа е изразил сериозни съмнения откъде в следващите години ЦСКА ще формира приходи, че да може да поддържа бюджет, а и да изплаща разсрочено дългове. По принцип именно това е основният проблем и притеснение за феновете, четейки план „А” на Манджуков-младши. Нискобюджетен отбор, който да крета в А група с единствената цел да взима парите от тв-права като член на А група. И дотук! Това няма как да е печелившо предприятие, ако ще феновете насила да вземат и жените, и тъщите на стадиона, само и само да има повече приходи от билети, да речем. Един слаб и посредствен ЦСКА нито може да произведе набързо звезда, която да трансферира, нито може да разчита на дългогодишна еуфория сред привържениците, които въпреки очакваните слаби резултати, да се тълпят на входовете преди всеки домакински мач. Не, план „А” звучи неуверен, звучи несигурен.

2. Също вчера се пръкна и новина, чисто като жанр, не толкова като достоверност, за някакъв интерес от имагинарен англичанин от турски произход, който спешно искал да купува ЦСКА. Тук чакаме някакво развитие, на този етап е трудно да коментираме каквото и да било. Подочу се, че дългата ръка на Сашо Томов се е провряла пак някъде. Но не, мерси, втори господин с пурите не е нужен на ЦСКА. Тенкю! Или пък ако е от турски произход, разликата би била, че ще е господинът с броеницата. Айде стига експерименти, приличащи на онези комични италиански бизнес-проекти в клубове като Ботев Пд, Ботев Вр и Спартак Вн.

3. ЦСКА явно гори с евро-лиценза! Въпреки лъжливата изцепка на Петър Манджуков преди месец, че този лиценз е спасен! Синът му вече окончателно и деликатно вчера го намекна в интервюто. Пък и новият треньор Любо Пенев сякаш прави всичко възможно ЦСКА дори да не е на евро-позиция в класирането. След поредния срамен мач в Коматево, дори хард-апологетите на Любо леко свиха знамената. Тая май няма да е толкова лесна, както изглеждаше. Паралелно на основните клубни драми, Пенев продължава да не дава отговор: остава ли или не? Явно ще трябва да изчакаме и хипер-гига-мега важния мач срещу Локо Сф! Ще чакаме, колко му е.

И сега стигаме до план „Б”, този на Манджуков и компания, този който през годините всеки фен някак си не искаше да приеме, докато ножът не опре до кокала. А той не само е опрял, а вече стърчи от другата страна на червеното футболно гърло. Спокойно, тук не говорим за чистилища, пречистване, Дантевия Ад, В група, А окръжна, Радомир, Симитли. Не, тук става въпрос за фалиране на този клуб и създаването на нов. Той обаче да започне в А група. Факт е, че това може да стане. За целта, трябва да се купи марката, която от своя страна ще играе ролята на припознаване. Говори се, че сондажите с отговорни хора във властта, са дали зелена светлина за подобен вариант. И ако хипотетично се реши ЦСКА официално да се казва за вбъдеще ЦСКА 2015 или нещо подобно, то това по никакъв начин не би трябвало да притеснява феновете. Ако това е глътката, която трябва да се преглътне – наздраве! Спокойно, пак екипите ще са червени! Дори ако трябва да се преглътне някакъв бъзик от страна на сините фенове, то важното е ЦСКА да бъде в елита и никаква крачка назад! Пък и какъв ли по-голям може да е бъзикът от този, който вече бе преживян с невижданата в историята голова суша?

Обобщаваме: ако наистина може съвсем законово, легално, без да разбирам докрай, как точно се получава, но ако е възможно, ЦСКА да бъде още от следващия сезон пак сред водещите тимове, при това без дългове, макар и с цената на лишение от някакви исторически предпоставки, то червената общност трябва твърдо да застане зад този план. И мисля, че няма много време за колебание от план „Б”, той да стане първостепенен. Всичко друго ще бъде пагубно. Чист откъм огромни задължения ЦСКА на момента ще стане апетитен за инвеститори от висок ранг. Всеки предпочита да седне на чиста маса в ресторанта, вместо да се храни на непочистена от предишни посетители. ЦСКА в един окаян, опърпан, беден вид ще бъде още по-грозна гледка от всичко видяно до момента. Това не бива да се допуска!

------------------------

Следвайте Ники Александров в личния му Фейсбук профил