Водещите ни футболни отбори приключиха зимната си подготовка в чужбина. Играха се много мачове с добри състави от централна и източна Европа. Като цяло всички са доволни от представянето на своите футболисти в тези контроли. Ако погледнем резултатите обаче, състоянието на нашите отбори в сравнение със средняците в Европа, никак не изглежда розово.

В седем от зимните проверки български тимове срещнаха участници в групите на европейските клубни турнири през изминалата есен. Никой от тях не продължи напред, а повечето заеха последните места в групите си. Въпреки това, никой от българските отбори не успя да постигне победа. Нещо повече, в актива ни са само два равни мача, а пет двубоя нашите загубиха, някои от тях катастрофално. Ето всички резултати на българите срещу участници в Европа:

Литекс – Партизан 2:3

Литекс – Тимишоара 1:1

Локомотив София – Стяуа 2:3

Локомотив София – Дебрецен 1:4

Черноморец – Рапид Виена 1:1

Черноморец – Динамо Букурещ 0:2

Левски – Шериф 0:3

Така че, нека не ни заблуждават победите на родните грандове над скромни отбори от дъното на класирането в Румъния, Чехия или Русия. Срещу опитни състави, играещи в Европа, равносметката е категорично отрицателна.

Тази пролет в българското първенство битката за участие в евротурнирите се очертава да бъде ожесточена. Който и да я спечели обаче, очевидно ще влезе в Европа по цървули!