Европейският полет на Лудогорец приключи. След 8 месеца по терените на Европа и тъжен мач пред 43 000 зрители, „орлите“ бяха приземени. Загубата с 0:3 от Валенсия не оставя никакви шансове за реванша след седмица. Той просто ще бъде един епилог, на страхотно евроучастие, което остава в историята.

Каквото можеше да се обърка в четвъртък се обърка. Ранен гол, изпусната дузпа, човек по-малко за съперника (от което Лудогорец така и не се възползва), греда, редица положения, принудителна смяна и резултат в полза на Валенсия. Късметът, този път, не бе на страната на българите. Шансът, който помогна на Лудогорец в редица мачове, сега обърна гръб.

Много може да се питаме как би се развил двубоят, ако Безяк бе реализирал дузпата. Дали Лудогорец щеше да спечели? Дали поне щеше да достигне до резултат, който дава някакви шансове преди реванша? И още, и още... Въпроси, на които отговорите никой не знае, а и реално нямат никакъв смисъл. Факт е, че бе пропусната втора решителна дузпа, което се превръща в проблем.

Нека обаче оставим късмета на страна. Той е важен, но не е основа на успехите и неуспехите. Разлика в класите между Лудогорец и Валенсия има и тя е очевидна. Преди няколко месеца Лудогорец се сблъска с такова препятствие – Базел. Тогава също разликата бе драстична. Единствената променя е натрупания опит на българите в Европа, което обаче не бе достатъчно. Трябва още и още.

Трудно може да се даде еднозначен отговор дали Лудогорец все пак игра добре, или не. Истината е, че сътвори интересни атаки, създаде положения, влезе в битка с Валенсия, но пропусна. Когато обаче си загубил с 0:3 няма значение как си играл.

Трябва да сме честни и да отбележим, че Лудогорец направи доста спортно-технически грешки. Като започнем от неправилно подреждане при статични положения (заради което всяко центриране на Валенсия бе потенциална опасност), преминем през 75-те сбъркани паса и стигнем до редицата непредизвикани грешки.

Статистиката показва и друго - 12 отправени удара към вратата и само 3 в очертанията - меко казано недопустимо. За сравнение - испанците имат 5 удара в очертанията, от които 3 гола и само два шута около вратата на Влади Стоянов – това се казва коефициент на полезно действие.

И още нещо. Едно от основните неписани правила във футбола – в битка се пускат здрави и подготвени футболисти за сметка на по-опитни, но невъзстановени и без подготовка. Стойчо Стоев направи тази грешка и плати за нея.

Спортно-технически грешки винаги ще има. Футболистите ще ги правят по една или друга причина. Треньорите също. За Лудогорец е важно, че въпреки резултата, на терена имаше дух, желание за игра и победа. Е, не се случи, но тепърва ще има и следващи мачове в Европа.

Въпреки всичко, Лудогорец постигна една голяма победа. Тя този път не бе на терена, а на трибуните. 43 000 зрители подкрепиха отбора при 0:1, при 0:2, а дори и при 0:3. Да, в края на мача част от футболните запалянковци си тръгнаха. Останалите обаче пяха „Българи, юнаци“ и след края на срещата – по-плахо, но от сърце. Огромно признание. Това е успехът на Лудогорец. Другото е суха статистика.