От 24 декември до 2 януари всеки ден Gong.bg ще ви представя спортната и футболна 2010 през погледа на екипа на Гонг.

Какво мисли Томислав Русев за любимата му Барса? Успешна ли е годината на Левски според Вальо Грънчаров? Какво е нивото на българското първенство според Ники Александров? Защо Англия се издъни на Световното според Пламен Иванов?

Отговорите на тези и още много други въпроси очаквайте всеки ден в 11 часа. Въпросите задава - Гонг! Отговорите дава - Гонг!

1.Смяташ ли, че ЦСКА заслужава мястото си в класирането на А група в момента?

И да, и не! В някои мачове през тази есен, ЦСКА показа толкова посредствено, толкова първобитно ниво на игра, че дори това 5-о място в момента е нещо като Коледен подарък. Място, дошло единствено и само благодарение на инерцията, която името „ЦСКА” е натрупала през годините. Завишено акламираната силна финална серия по-никакъв начин не успя да заличи слабото представяне в началото и в средата на полусезона. Пък и какво значи силна финална серия, след като си се издънил срещу новака Академик Сф? От друга страна за отбор като ЦСКА, пето място в класирането е достатъчно тежко като присъда, така че гледайки нещата през тази призма, то: „Да, ЦСКА заслужава това място!” Но го е заслужил не в позитивен смисъл, не с добрите си изяви, а го заслужава именно като присъда.

2. Милен Радуканов ли е треньорът на ЦСКА, който трябва да ръководи отбора след зимната пауза? Ако не, кои са вариантите пред червените, според теб?

Милен Радуканов е наставникът на ЦСКА в този момент. За един футболен сезон, понятието зимна пауза също означава „този момент”. Сега, днес, той е треньорът. Все още Радуканов не е направил две основни неща: не е постигнал достатъчно много, за да се отсече, че той е желаният треньор за дълги времена напред. Също така, не е направил и някакви сериозни издънки, за да се говори за треньорска рокада. Ако трябваше по-простичко да се отговори и да спестим тези локуми – да, той трябва да продължи и през пролетта и разбира се, зависи от него самия докога. Трябва да си изкара и нужната тапия, за да придобие пълното самочуствие от това да ръководи отбор като ЦСКА. Това обаче не означава, че Милен не прави грешки. Прекалено ранното налагане на стил от негова страна /ако това включва дори дреболии от сорта на „късни смени”/ може да му попречи. На него му е нужна основа от успехи, на която да стъпи, преди да предприеме да изгражда облика си на специалист по някакъв по-атрактивен начин. Програмата на ЦСКА на старта на 2011 година му предлага чудесен тест за това.

3.Хипотетично, ако можеше да размахаш магическа пръчка, какво би направил и как би дирижирал българското първенство през пролетния му дял? А Купата на България?

Е, хипотетично...Ако исках да стане комично и да гледам сеир, бих връчил Купата на Пирин, а титлата на Черноморец например. Тогава ви гарантирам такива драми и колизии, че за нас журналистите бая работа ще се отвори. Всички обаче знаем, че този сценарий няма как да се случи. Друг вариант няма защо да казвам, пък и ако ще се хаби за нещо магическата пръчка, то поне да е за нещо подобно. Другото ще си стане от само себе си, без пръчки и хипотези.

4. Къде има нужда от подсилване ЦСКА през пролетта и има ли футболисти от българското първенство, които искаш да видиш с „червения” екип?

ЦСКА има нужда от подсилване най-вече в банката. Едно сериозно подсилване там, съпроводено с правилно разпределение на средствата би оправило нещата при „червените”. Ако ЦСКА се подобри организационно, то това неизбежно ще започне да влияе и на терена. Абсолютно съм сигурен, че на „Армията” няма чак толкова лоши футболисти, спрямо останалите тимове напред в класирането. Всъщност нивото като цяло е посредствено. Често критикувам някои от играчите на ЦСКА, но нима Виданов или Костадин Стоянов са по-лоши от Иво Иванов, Милиев или Венков? Айде да не са. Или дори един от най-критикуваните в ЦСКА Сашо Тонев да е по-лош от Георги Миланов, Балтанов или Огнянов? Айде да не е. ЦСКА има и много добри за България халфове в лицето на Янчев и Маркиньос. Има и другаде потенциал, но когато кардинално проблемите се натрупват, това се отразява на играта. В тази връзка, не мога на секундата да се сетя за някого, който блести и рисува на терена някъде в „А” група и да искам да го видя в състава на „армейците”. Което не значи, че някъде не се таи футболист, който може да се разгърне именно в тим като ЦСКА. Но затова си има скаути, пионери, съгледвачи и шпиони.

5. Как оценяваш българското първенство от есенния му дял – конкуренцията по-силна ли е, или грандовете са по-слаби през първата част от сезона?

Конкуренция има, но няма ниво. Грандовете? Левски си е ОК, това „сините” да са на няколко точки от първото място, да са в играта за титлата не е някаква изненада, сензация. Това си е традиция. Така, че ако на някого Левски му се струва по-слаб, значи цялостно нивото пада. Тъй като отборът си е в битка за титлата. За ЦСКА вече споменахме – да, този гранд е много по-слаб, но в сравнение с други генерации, с други поколения. В момента той показва толкова, колкото би трябвало при всички съпътстващи го проблеми. Отвън и отвътре. Иначе за лекото повдигане на конкуренцията, тон дават най-вече Черноморец и Локомотив Пд. Обаче, нека изчакаме края на сезона – уж върви така добре като отбор, както никога в близката си история, и ето, че изведнъж някакви колизии, някакви реформи по никое време налягат бургазлии. И изникна рискът всичко да бъде пропиляно с лека ръка. Ще видим...

6. Какво е мнението ти за представянето на ЦСКА в Лига Европа? Отборът постигна първа победа, игра равностойно с Бешикташ, какво не му достигна за нещо повече?

Какво ли? Нищо по-различно от това, което по принцип не достига на по-слабите отбори срещу по-силните. Увереност и класа! И много късмет. Уникални пропуски срещу турците в София, лекичко в два-три мача и съдиите ти поорязват крилата, както миналата есен, когато в груповата фаза не бяха отсъдени цели 3 чисти дузпи за ЦСКА. И късмет – това е много важно, но това не можеш да го тренираш. То или идва или не идва. Гент например не трябваше да загуби от Левски в София, но загуби. Левски пък не трябваше да не бие срещу Лил, но не би. Така е – само дето при ЦСКА тези неща с късмета в последно време все убягват. Но пък след като си изтеглил ТНС за последна бариера преди групите – то ето как той помага и извън терена. Иначе като цяло представянето на ЦСКА в Лига Европа не ми хареса. Нищо повече.

7. Най-накрая през тази година Ливърпул бе освободен от присъствието на твоя „любимец” Рафаел Бенитес, но въпреки това продължава недоволството ти около мениджърския пост. Кой е твоят идеален вариант за мениджър на Ливърпул? Американските собственици в Ливърпул се смениха. Ще тръгне ли Ливърпул нагоре и ще стане ли отборът по-активен на трансферния пазар?

Много къс въпрос сте ми задали...Може би никога не съм споменавал, но дълги години нямах любим тим в Испания. И до днес нямам, но от години харесвам Валенсия. И започнах да ги харесвам, не както може би ще си помислите от времето когато там игра Любо Пенев, а от времето когато наставник им бе Рафаел Бенитес. Много ги харесвах и оттогава, че до днес. Така че той е главният виновник, а не любимият ми „червен” играч. Много харесах и първите му две-три години в Ливърпул. Да, умрях от кеф в Истанбул на онзи мач. Но винаги идва момент в кариерата на всеки, когато почваш да правиш грешки и когато те са на гърба на цял отбор и съответно пращат този отбор трайно в коловоза на посредствеността, то тогава си променям и мнението. Затова спрях да харесвам Бенитес. За негово съжаление, засега съм много прав и за кариерата му в Интер. Истинско изкуство е, този отбор да не е лидер в момента в Италия. Но връщайки се на темата, вината си е на публиката на Ливърпул. Тя като хареса нещо – и си го харесва докрай. Независимо от всичко, независимо от ежедневните провали в работата. Това вече буди само някакви по-скоро иронични, за други симпатични похвали. Колко много били обичливи феновете на „мърсисайдци”. Е, от много обич – две десетилетия без титла. И хоп - от трън на глог. При това вече презрял глог. Извинете за бакалското сравнение, ама Рой Ходжсън за Ливърпул е това, което беше Гьоре за ЦСКА. Ако феновете на Ливърпул са ОК само заради това, че трябва да се уважава всеки един наставник на отбора, нека си бъдат ОК. Колкото до това, дали Ливърпул ще стане по-активен на трансферния пазар? Ами те са сред най-активните?!? Накъде повече? За 5-10 години толкова много причудливи и невероятни недоразумения акостираха на „Анфийлд”, че ако това не е активност, здраве му кажи...

8. Имаше ли спортно или футболно събитие през 2010 година, което си струваше толкова, че да пропуснеш финала на Световното първенство в ЮАР?

Ами да – контролата на ЦСКА с юношите на Хановер 96 по време на подготвителният лагер! Ха-ха, мисля, че тя беше тогава или ден по-рано. Трябваше да се отрази. Магическият футбол на „Павелдочевият ЦСКА” остави на заден план всякакви финали на Мондиал...Нещо не мога да разбера подтекста на въпроса...Ясно е, че поради така известните и наболели в последно време икономически проблеми, екип на Гонг не бе в ЮАР. Но финал на световно първенство като мач никога не ми е бил сред приоритетите. Не, че е за изпускане, но понякога повече емоция, повече тръпка, повече спомени носи да речем контрола между нискоразредния Го Ахед Йигълс и Аякс. Която отгоре на всичко бива прекъсната от нахлуване на терена, като преди това посрещането на отбора на домакините е в стил „Наполеон се завръща от победа”. Ето такъв мач се помни! Ти, който си задал въпроса, бил ли си на този мач и защо си го пропуснал? Или пък бил ли си на мач от втора тунизийска дивизия? Или на 7-о ниво в Англия? Айде обиколи ги и пак ще си задаваме въпроси...

9. Англия се представи отлично в квалификациите за Световно първенство, а в ЮАР се провали с гръм и трясък! На какво отдаваш изключително слабото представяне на англичаните, които бяха разбити от Германия?

Не бих споделил първата част от въпроса..Трето място в квалификационната група определено не е добро представяне. Отборът бе воден от легендарен треньор, но често играта бе хаотична и логично дойдоха лошите резултати. Вярно, първото място в групата бе бетонирано от бъдещия световен шампион Испания, но да бъдеш изпреварен от тимът на Босна е сериозно предизвикателство за спешни реформи, които обаче дори в момента, с назначаването на Гуус Хидинк не идват. А, опа, пардон, моя грешка...Вие ме питате не за отбора, който ме интересува, а за онези симпатяги от Острова, които винаги си се провалят с гръм и трясък? На какво отдавам изключително слабото представяне на англичаните в ЮАР? Ами на традицията – те винаги, с едно изключение, се представят слабо. Точно както България.

10. Как виждаш развитието на сайта Gong.bg през 2011 година. И в този ред на мисли, дали екипът ще получи някакво повишение на заплатите, защото всички до един смятат, че са едни невероятни професионалисти, с изключително чувство за отговорност.

Хм...Виждам сайта още по-развит. Най-вече във видео отношение. Чисто нова, адекватна на времето секция, с възможно най-актуален видео материал. Но да не се отплесвам, въпросът, който ви вълнува, е по-скоро вътрешноведомствен, не виждам защо трябва някаква публичност да му се придава. Да, нека всички знаят, че екипът на Gong.bg е възможно най-добрият, съставен от професионалисти, което обаче не значи, че няма накъде да растете в професията. Знам, че имате и чувство за отговорност, което в повечето случаи проявявате. Като цяло се гордея с този екип, а това, че често изисквам от него още и още, е защото знам, че той има още много потенциал. Колкото до заплатите – ами, знаете кой решава тези неща. Ако и следващата 2011 година е добра за нас, като професионалисти, все някога това ще бъде забелязано и отбелязано във фиша...