От 24 декември до 2 януари всеки ден Gong.bg ще ви представя спортната и футболна 2010 през погледа на екипа на Гонг.

Какво мисли Томислав Русев за любимата му Барса? Успешна ли е годината на Левски според Вальо Грънчаров? Какво е нивото на българското първенство според Ники Александров? Защо Англия се издъни на Световното според Пламен Иванов?

Отговорите на тези и още много други въпроси очаквайте всеки ден в 11 часа. Въпросите задава - Гонг! Отговорите дава - Гонг!

 

1. Твоето обяснение за слабата година на ЦСКА?
- Причините са много. Най-вече текучеството на треньори, което така и не доведе до добри резултати. 8-9 сменени треньори за една календарна година наистина е прекалено много. Освен това трансферната политика на отбора особено лятото бе повече от потресаваща. Показателен е факта, че само след няколко месеца ще си тръгнат голяма част от новите летни попълнения. Истината е, че до назначаването на Милен Радуканов за старши треньор никой след Любо Пенев не успя да овладее съблекалнята, а и самия Пенев в края на своя период на „Българска армия” бе изпуснал нещата от контрол.

2. Можеха ли „червените” да постигнат повече в Лига Европа?
- Повече от страна на точки може би можеше да се постигне. Класиране извън групата обаче бе повече от невъзможно. Точковият актив на ЦСКА можеше да достигне до най-много 5 или 6, но не и повече. Говорейки честно за нещата ЦСКА се опита да играе мачовете си в Европа с мисъл повече да не загуби, от колкото да спечели.

3. Милен Радуканов ли е най-удачния избор в момента за треньор на ЦСКА и мнението ти за неговата работа?
- Със сигурност в този момент Радуканов заслужава своя шанс. С постигнатите резултати доказа, че трябва да бъде старши треньор най-малко до лятото. След като се изредиха „светила” в треньорската професия, които не направиха нищо, защо да не бъде човек, който работи наистина с хъс и желание и знае какво иска. Радуканов обича да работи и не се срамува да реди конусите и да си води загрявката преди мачовете. Време е обаче да се заеме повече с нещата на старши треньор и да си вземе помощници.

4. Мнението ти за Локомотив Пловдив тази есен и докъде ще стигне този отбор в края на първенството?
- Приятно съм изненадан от Локомотив този сезон. След като миналата година отборът се бори за оцеляване, тази нещата са далеч по-добре. Дори си мисля, че хората, които работят на Лаута знаят как да направят отбор за Европа. На челна позиция слагаме амбициите на Коко Динев да има нещо наистина стойностно. Христо Бонев, Атанас Узунов и всички около Локомотив могат спокойно да вкарат отбора в Европа. Ако не бъдат продавани футболисти и взети 2-3 класни попълнения Локомотив може да влезе в европейските турнири не само от Купата на България (където е най-реалистично), но и от първенството.

5. Как оценяваш събитията в Ботев Пловдив тази година?
- В интерес на истината в началото бях малко скептично настроен относно цялата организация в Ботев след Димитър Христолов. Хората около клуба обаче убеждават с всеки изминал месец, че работят правилно. Със сигурност Ботев има място не само в професионалния футбол, но и в А група. Възродителите на „жълто-черния” отбор обаче трябва да знаят, че тепърва започва сложното, защото разходите ще се увеличават след всеки изминал месец. Ботев обаче върви в правилната посока и е на път да направи истинска революция в организацията в българския клубен футбол.

6. Ако се наложи – съгласен ли си твоят любим Спартак Пловдив да преотстъпи лиценза си на Ботев, за да се върнат по-бързо „канарчетата” в елита?
- Естествено, че НЕ. Дори не искам това да се коментира. Не само защото по този начин ще се унищожи Спартак, а и защото Ботев ще компрометира цялата си идея. Айде да приемем сделката с Металик Сопот, но втора такава с друг профи отбор ще натежи много и ще изчезне романтиката на „жълто-черното” възраждане.

7. Може ли някой ден да има 4 пловдивски отбора в А група?
- Определено много ми се иска да видя този ден. Ако гледаме реално на нещата, на този етап това е твърде невероятно да се случи. Пловдив обаче заслужава най-малко два отбора в А група – Ботев и Локомотив. Те трябва също така да са постоянна величина, а не да се лутат от А в Б група, както последните години беше с Ботев Пловдив.

8. Харесваш ли Жерар Улие начело на твоя любим Астън Вила?
- Не, той в никакъв случай не доказва, че може да се справи с отбора. Фактът, че в момента Вила се намира толкова задно място във Висшата лига говори много. Улие прави грешки и това е видно. Загуби и спечелени точки...

9. Ще си простиш ли някой ден да има финал в Шампионската лига между Вила и Ла Коруня (друг твой любим отбор) и ти да не си там?
- Да погледнем реално на нещата. Един такъв финал е в сферата на фантазиите. Но ако все пак има подобен мач няма какво да ме спре, за да не съм там....

10. Запечатана ли е вратата на отбора на Гонг в твое лице за предстоящите тежки битки през новата година?
- Ами да. Завършихме старата година повече от достойно. А и в коледния турнир не допуснах гол във вратата си по време на изиграните мачове. Мисля, че съм я запечатал. Това обаче става благодарение на хората, които играят пред мен. Мисля, че има невероятно израстване в отбора за последните 12 месеца. Съперниците трябва да треперят след Нова година.