От 24 декември до 2 януари всеки ден Gong.bg ще ви представя спортната и футболна 2010 през погледа на екипа на Гонг.

Какво мисли Томислав Русев за любимата му Барса? Успешна ли е годината на Левски според Вальо Грънчаров? Какво е нивото на българското първенство според Ники Александров? Защо Англия се издъни на Световното според Пламен Иванов?

Отговорите на тези и още много други въпроси очаквайте всеки ден в 11 часа. Въпросите задава - Гонг! Отговорите дава - Гонг!

 

1. Томе, каква я свърши българският футбол през изминалата година?

 

Има много гледни точки за анализ на българския футбол през тази година. Опитвам се да гледам по-позитивно напоследък, защото ми писна от мрънкане и оплаквачки в последните 20 години.  Футболът ни бил много зле.  Това не е далеч от истината. Но колко неща в страната ни са по-добре. Представянето на Левски, пък и донякъде на ЦСКА в Лига Европа категорично ни отсрами. Грандовете защитиха не само своята чест, а и тази на футбола ни като цяло с престижни резултати и добра игра. Чака ни тежка година с безпаричие, а не се вземат мерки. Може би футболът ни е зле най-вече в управлението и треньорските умения.

 

2. Как би коментирал освобождаването на Стоилов от националния тим – закъсняло, навременно или преждевременно?

 

И до днес съм убеден, че Стоилов отнесе незаслужено много негативи в националния отбор. Той е добър треньор, но акумулира много злоба и завист заради успехите си с Левски. Парадоксалното е, че и много така наречени левскари също подливаха вода на Мъри, ей така, от проста завист. За много фенове на други отбори е ясно. Стоилов нямаше как да работи в такава среда. Добре е, че се махна. Дано успее в Кипър, на чисто.

 

3. Ще ни оправи ли Матеус?

 

Съмнявам се. Малко време живее в България, а идиотските тукашни страсти са готови да изпепелят всякакви опити за нещо градивно. Дотук Лотар ми изглежда като луксозна кръпка.

 

4. Доволен ли си от представянето на Левски през 2010 година?

 

Да. През пролетта Левски направи невъзможното и от никаква позиция взе европейска квота. От близо 30 мача, изиграни през лятото, есента и зимата Левски взе максимума. Да, можеше да бие и Литекс, можеше да не отнася петица от Спортинг, но това е част от играта. Сините се стабилизираха, направиха добра селекция. Срещу Калмар, АИК, Гент, Лил и Спортинг на Герена Левски показа игра, невиждана от времето на „Приказката”. Публиката се върна на „Георги Аспарухов”. Това е най-показателното.

 

5. Можеше ли да се постигне повече в Европа?

 

Можеше, разбира се. Един нелеп автогол лиши всички, които обичат Левски от поне още един съперник напролет. Можеше и на чужд терен да се поиграе по-добре, по-резултатно. Но, пак казвам, Левски излезе от дупката и наля добри основи. Дано построи  нещо хубаво.

 

6. Как би коментирал безбройните абсурдни случки около ЦСКА?

 

Струва ми се, че те се премодулират. ЦСКА ще е много по-силен, ако се остави на спокойствие. Вътрешната истерия мъчи червения клуб. Време е всички в Борисовата градина просто да се кротнат и да си подкрепят отбора.

 

7. Защо според теб любимият ти тим Барселона е толкова добър?

 

Защото работи правилно от години. Йохан Кройф изгради на Ноу Камп система, която прати Барса в Космоса. За мен точно този каталунски оркестър свири класическа музика, която „ще се слуша” още много дълго време.

 

8. Оценката ти за Бербатов през 2010 и кое е по-важно – пет гола в пет поредни мача или пет гола в един мач?

 

За Бербатов писах и говорих достатъчно през годината. Тук ще бъда кратък – на мен ми е много, ама много приятно, когато гледам българинът Бербатов в знаменит клуб, в центъра на световното внимание. Радвам се, когато светило като Сър Алекс хвали и тупа по рамото наше момче. Това е. Всичко друго е дребнавост. И злоба. И завист...

 

9. Нещо извън футбола хвана ли ти окото?

 

Финансовата криза. Опитвам се да следя и икономическите новини не само за България. Светът не е изглеждал толкова разколебан от времената на Втората световна война. За всички нас ще е много полезно, ако си направим верните изводи от кризата, ако запомним нейните уроци, когато си отиде.

 

10. Политиката помагаше ли на българския спорт през тази година или пак си я карат както си знаят?

 

Политиката, чрез държавата не е оставила спорта. Бая пари отиват за бг спорт, въпреки че непрекъснато ни убеждават в обратното. Лошото е, че парите не се управляват модерно и умно във федерации и клубове. Там още си живеят в социализма, пълно е с така наречените функцоинери. Както и във футбола, така и в целия ни спорт се усеща жестоката липса на качествено, смело и модерно управление. А, уви, за това дори и вечно виновните ни политици не могат нито да помогнат, нито да попречат.