От 24 декември до 2 януари всеки ден Gong.bg ще ви представя спортната и футболна 2010 през погледа на екипа на Гонг.

Какво мисли Томислав Русев за любимата му Барса? Успешна ли е годината на Левски според Вальо Грънчаров? Какво е нивото на българското първенство според Ники Александров? Защо Англия се издъни на Световното според Пламен Иванов?

Отговорите на тези и още много други въпроси очаквайте всеки ден в 11 часа. Въпросите задава - Гонг! Отговорите дава - Гонг!

 

1. Оценката ти по десетобалната система за Локо Сф през годината и близкото бъдеще на отбора според теб?

- Ако трябва да давам оценки на Локо Сф, ще разделя годината на две. През пролетния полусезон отборът пропиля 10 точки аванс пред Левски и остана извън Европа. В последните си 7 мача тимът спечели само 2 от 21 възможни точки. С оглед на това няма как да поставя по-висока оценка от 3 по десетобалната система за изявите на Локомотив през пролетта. През есента мнозина очакваха Локо Сф да се срине, но не стана така. Новите попълнения паснаха на състава, Генков и Асамоа се развихриха и направиха доста интересни игри. „Червено-черните“ са четвърти в класирането с равен брой точки с Черноморец. А сравнение между досегашния бюджет на „акулите“ и този на локомотивци е немислимо да се прави – той е многократно в полза на бургазлии. Така че оценката за есента е 7,5. Можеше и малко по-добре, ако не беше изпусната победата срещу ЦСКА и хикса срещу Литекс в края и ако не беше загубата от Пирин. Но човек не бива да бъде максималист. Бъдещето за Локо Сф се очертава по-добро от настоящето, въпреки повсеместната криза в страната. На хоризонта, а дори вече доста по-близо, е спонсор от Турция, който със сигурност ще стабилизира клуба.

2. Грешни пари ли хвърля Николай Гигов, каквито обвинения се появяват отвреме навреме?

- Николай Гигов не хвърля грешни пари за Локо Сф вече от десетина година. Преди – да, се даваха много пари за отбора, а резултатите не бяха по-добри от сегашните. Гигов обаче отдавна е променил стратегията си и е минимизирал разходите. Вижда се, че и така може, но с подкрепата на новия турски спонсор ще бъде по-добре.

3. Какво бе нивото на родния футбол през годината?

- Да се правя на интересен и да казвам, че е много високо, не е уместно. Но поне има изравняване на силите, макар и в посока надолу. Затова и шампионатът е доста интересен и непредсказуем. Трябва да държим сметка, че бюджетите на нашите два-три водещи отбора са равни на тези на изпадащите тимове в Румъния, например. И все пак нещата се получават донякъде.

4. Какво мислиш за представянето на евроучастниците ни?

- Вече загатнах в предния ми отговор, че като цял съм доволен. Левски се представи над очакванията в Европа, независимо че малко не му достигна, за да излезе от групата си. ЦСКА също се изяви в нелоша светлина, особено на фона на огромните си организационни проблеми. От Берое не сме и очаквали повече и единствено Литекс до голяма степен се провали.

5. Какво стана с Валенсия през годината, можеше ли повече?

- По принцип – винаги може и повече. Валенсия донякъде прилича на Локо Сф. Разликата е в нюансите и разбира се в стандартите, които са несравними. „Прилепите“ се класираха за Шампионската лига, излязоха от групата с шанс да продължат още по-напред. Борят се успешно с кризата, но няма как да стигнат по-високо от третото място в испанското първенство. Барса е много силен, а Реал много богат.

6. Добър или превъзнесен е Жозе Моуриньо?

- Че е добър – добър е. Но и че е превъзнесен също е вярно. Аз често го критикувам. Не мога да му простя основно факта, че възроди катеначото в онзи мач, с който Интер елиминира Барса. Освен това, е твърде арогантен и на мен лично не ми импонира. Скромността краси човека – имаше един стар лозунг по социалистическо време. Смяташе се, че с магическа пръчица ще изпревари Барса, но това 0:5, което инкасира неговият Реал, е достатъчно, за да разберем разликата.

7. Заслужено ли Испания стъпи на световния връх и какво не достигна на холандците?

- Абсолютно. Испанският национален отбор е нещо като Барса в клубния футбол. В последните 4-5 години доминира в света. Холандия стигна до финала с футбол, който не е типичен за „лалетата“. По-скоро ефикасен, отколкото красив. На финала просто победи по-добрият отбор.

8. „За“ или „против“ Мондиал 2022 в Катар?

- С двете ръце съм „за“. Очаквам арабите да направят футуристично първенство след 12 години. При тях са големите пари, но трябва да им признаем и находчивостта, с която ги харчат. Ако можеше утре да започне този шампионат, щеше да е най-добре, понеже ми е много интересен.

9. Кое ти е любимото първенство и защо?

- Испанското, защото е най-технично и в него се играе най-красив футбол. Лошото е, че след Барса и Реал пропастта е голяма, а от това губят всички, тъй като останалите не са конкурентноспособни.

10. Дай твоята синоптична прогноза за българския футбол. През 2011 година – студ, леко затопляне или задържане на нивата?

- За съжаление мнението ми е, че и през Новата година финансово нещата няма да стоят добре в българския футбол. Лошо е, но се очертава дори „А“ група да не бъде в пълен състав напролет. Дано поне футболното време да се затопли през следващата, 2012 година.