От 24 декември до 2 януари всеки ден Gong.bg ще ви представя спортната и футболна 2010 през погледа на екипа на Гонг.

Какво мисли Томислав Русев за любимата му Барса? Успешна ли е годината на Левски според Вальо Грънчаров? Какво е нивото на българското първенство според Ники Александров? Защо Англия се издъни на Световното според Пламен Иванов?

Отговорите на тези и още много други въпроси очаквайте всеки ден в 11 часа. Въпросите задава - Гонг! Отговорите дава - Гонг!



1. УСПЕШНА ЛИ БЕ ГОДИНАТА ЗА СЛАВИЯ?

- И да, и не. През миналия шампионат белите изпуснаха златна възможност да вземат Купата на България или поне да се класират на финала, след като така наречените грандове вече бяха отпаднали от турнира. От друга страна, след назначаването на Емил Велев за старши треньор, отборът показа, че може да се противопоставя и на водещите тимове у нас. Така че в стил Венци Стефанов определям годината за белите като Комси Комса.


2. КОЙ Е ПО-ЕКСТРАВАГАНТЕН ТРЕНЬОР – ЕМИЛ ВЕЛЕВ ИЛИ ВИЛИ ВУЦОВ – РАБОТИЛА СИ И С ДВАМАТА?

- Двамата притежават различен тип екстравагантност. И с двамата се работи с лекота, нищо, че са от Левски.


3. ИМА ЛИ СИЛИ СЛАВИЯ ДА СЕ КЛАСИРА ЗА ЕВРОТУРНИРИТЕ И КАК БИ СЕ ПРЕДСТАВИЛ ОТБОРЪТ ТАМ?

- Местата за евроквотите трябва да са доста разтегливи, защото много отбори се натискат за тези позиции. Реално, според мен, на базата на моментното състояние на отбора, а и с едно-две нови попълнения белите имат големи шансове да се закачат за евровлака. Отдавна Славия не е участвала в турнирите и затова максимата може да е на олимпийския принцип - важното е да си там, а пък какво ще бъде представянето, няма да е толкова важно. Един кръг да е, но европейски, ще зарадва белият фен.


4. КОЙ Е ПО-ДОБЪР В ПОСЛЕДНИТЕ НЯКОЛКО ГОДИНИ – ЛЕВСКИ ИЛИ ЦСКА?

- На този въпрос едва ли може да има категоричен отговор. И двата отбора се гонят в това отношение или по скоро са на приливи и отливи. Когато ЦСКА е добре, Левски се представя под нивото си и обратното. За втора поредна година обаче сините събират по-голям точков актив в турнира Лига Европа, от което би следвало те да са по-добрият отбор. И дават тима са на едно дередже.


5. ГРЕШКА ЛИ БЕ ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА СТОИЛОВ НАЧЕЛО НА НАЦИОНАЛИТЕ?

- Не, напротив. Мисля че това бе най-правилният ход на БФС в последните няколко години от тяхното управление. Просто на този етап бившият национален селекционер не отговаря на класата и името на някой от националните ни състезатели. Това е главната причина за мен нещата при трикольорите да не вървяха по негово време.


6. КОЙ Е НАЙ-ДОБРИЯТ БЪЛГАРСКИ ИГРАЧ ЗА 2010 ГОДИНА?

- На фона на целия ни футбол епизодичните избухвания от страна на Димитър Бербатов го правят най-добрият на този етап.


7. ОЦЕНКАТА ТИ ЗА РАБОТАТА НА ЖОЗЕ МОУРИНЬО В РЕАЛ МАДРИД?

- Само положителна. Ето тук ще дам по изчерпателен пример за отговора ми на въпрос №5. Когато треньорът ти е с най-многото успехи във визитката си, няма как звезди от ранга на Роналдо, Касияс, Кака да не навеждат глава пред забележките или критиките му, без после да последва една дълга по негов адрес, както правеха с Мануел Пелегрини, бившият наставник на балета.


8. КАК ВИДЯ СВЕТОВНОТО ПЪРВЕНСТВО В ЮАР И ЗАЩО БРАЗИЛИЯ СЕ ИЗДЪНИ ТОЛКОВА РАНО?

- Световното първенство ми беше интересно до четвърт финалите. След това само от професионализъм изгледах останалите мачове, защото отборите, които продължиха не ми бяха много атрактивни. Що се отнася до втората част на въпроса, в тима на Бразилия липсваше голямата звезда, която да се нагърби и в трудните моменти да дръпне отбора за новата световна титла. На всичкото отгоре треньорът на селесао бе защитник, което още повече не кореспондира с облика на Страната на кафето що се отнася до футбол.


9. КАКВО ТИ Е МНЕНИЕТО ЗА СЛУЧИЛОТО СЕ С ФРЕНСКИЯ НАЦИОНАЛЕН ТИМ – ГОНЕНЕТО НА ВСИЧКИ И СЪЗДАВАНЕТО НА ЕДИН ЦЯЛ НОВ ОТБОР?

- Според мен големият виновник и единствен за ситуацията в отбора на петлите се казва Раймон Доменек. Не знам какъв бе този мазохизъм от страна на френската футболна централа да го държат толкова години на този пост, след като от неговото назначение до последното световно той не постигна нищо. Никой не може да ме убеди, че ще разполага с такива футболисти от сорта на Рибери, Анелка, Анри, Насри, преди време Зидан, и тези играчи не могат да бият с лекота. Просто този човечец, имащ вид на физкултурен учител, не знаеше как да ги подреди, мотивира или дори да разговаря по нормален начин с тях.


10. ПО-ДОБРА ЛИ ЩЕ БЪДЕ 2011 ЗА БЪЛГАРСКИЯТ ФУТБОЛ?

- Едва ли. Аз не съм оптимист. Докато си мислим, че всичко, което хвърчи се яде, няма да стане. Докато се правят драми от една или две загуби на националния ни отбор, или ЦСКА и Левски няма как да стане. Ние живеем в страна аутлет, всичко ни е еднократно, каквато ни е държавата, такъв ни е и футболът, еднодневка. Утре бием и сме най-великите, на следващият ден падаме и сме футболните идиоти на света.