От БФС след дълги години на колебания тръгнаха по пътя на постепенното намаляване на състава на „А“ група. В момента играят 14 отбора, но колко от тях ще финишират шампионата през май? Догодина елитът на футболна България ще бъде от 12 тима и засега спираме дотук.

Вчерашното предложение на Георги Домусчиев и Лудогорец за 10 отбора в шампионата е разумно. Видно е, че в бедна съвременна България горе-долу толкова могат да поддържат добро или прилично ниво най-вече на финансите. Писна ни вече от новини и сигнали за фалиращи клубове, които рано или късно се реализират. 36 шампионатни срещи без делене на две групи с четворно превъртане на програмата, плюс двубои за Купата, частично или изцяло само в по един двубой, това е сякаш оптималният вариант към днешна дата.

Дано обаче някога милата ни Родина да се нормализира, за да може и спортът, в частност футболът, не да вегетират, а да се работи в прилични условия. За разцвет даже и не мечтаем... Иначе най-добре си е класическата формула с 16 отбора, ако питате мен. Доказана през годините и традиционна за „А“ група. Но да има наистина необходимите финанси за поддържането на такъв числен състав, а не както е сега. Липсват и ще липсват традиционни центрове и големи градове за България, които нямат от години представители в елита, а са били там. Ще имат и добра фенска маса, пак като за България. Отсъстват Русе, Плевен, Хасково, Шумен, да продължаваме ли дългия списък...

А с 10 отбора няма начин да не ти омръзне да гледаш по 4-6 пъти на година едни и същи съперници на терена. Но на този етап беднотията ни диктува да продължим с намаляването на отборите.