Звездата в НБА, играещ за Ню Йорк Никс – Ар Джей Барет, даде ексклузивно интервю пред DIEMA SPORT 2 за предаването „NBA Action”. Водещият Пламен Дамасков дискутира ситуацията в най-конкурентната баскетболна лига с играча на Никс, а също така и мнението му за настоящата кампания, както и следващият сезон какво предстои за неговия отбор.

Ар Джей, благодаря за отделеното време. Първо, къде се намираш и как са всички около теб?

Всички около мен са добре. В момента съм във Флорида, където се забавлявам и се опитвам да се пазя.

Къде точно във Флорида. Близо ли си до мястото, на което се играят мачовете?

Да, на 30-40 минути от балона съм. И както казах тренирам, пазя се и се опитвам да се забавлявам.

30 снимки

Как успяваш да поддържаш форма след като сезонът за теб и Никс приключи по-рано заради пандемията?

Сега когато има повече отворени места, тренирам всеки ден. На сериозен режим съм в опит да се подготвя и подобря за следващия сезон.

От твоя гледна точка, как ще повлияе тази пауза за следващия сезон. Ще ти помогне ли да се подобриш по време на по-дългата почивка или преждевременното спиране на сезона ще е крачка назад за теб?

Мисля, че ще подобря уменията си, защото работя над това всеки ден, но нищо не може да се сравни с мачовете. Ще отнеме на всички да влезат във форма и да намерят игровия си ритъм, но ще се справим.

8 отбора не стигнаха до Орландо. Мислиш ли, че това ще е допълнителна мотивация за тях през следващия сезон?

Мисля, че да. Ще имаме много да доказваме, защото не стигнахме до балона и това ще е допълнителна мотивация.

Връщайки те към новобранския ти сезон, как би оценил своето представяне?

Мисля, че играх добре. Можеш да се справя и по-добре, но опитвах да се уча от всичко. Бях на 19 и се учех. Искам да се подобря за следващия сезон.

Кой беше така нареченият „Добре дошъл в НБА” момент за теб?

Беше в предсезонната подготовка. Бадли Бийл беше замесен. Играхме срещу Уизардс в Медисън Скуер Гардън. Преди това бяхме играли срещу тях във Вашингтон и тогава той не играеше добре, а аз го пазех. За това се чувствах уверен. И следващия мач отново го пазех и той имаше 20 точки на почивката и след това продължи да вкарва и ми каза: „Добре дошъл в лигата, новак”. Това беше моя „Добре дошъл в НБА момент”.

Кое беше най-силният ти мач?

Срещу Хюстън в Медисън Скуер Гардън. Вкарах трудна стрелба, за да спечеля мача, така че това беше най-силният ми двубой.

Какво беше да си новобранец в Никс. Имаше ли правила или традиции, които трябваше да спазваш?

Да. Когато си новобранец всеки път, когато някой има рожден ден, трябва да му пееш. Трябва да носиш багажа на хората в самолета. Да раздаваш кърпи след тренировка или мач. Всичко това.

Кое беше най-доброто ти музикално изпълнение?

Не си спомням. Бяха толкова много, че не мога да кажа.

Какво е да играеш за Майк Жижевски?

Беше чудесно. Той е невероятен човек. Всички обичахме да играем за него. Той ни даваше свободата да бъдем себе си. Нещо, което оценява ме, че винаги ми е пазел гърба. Казваше ми да продължавам да играя, въпреки всичко и ми даде огромна свобода на паркета.

Кое е най-важното нещо, на което те научи?

Той ни научи толкова много за това какво е семейство. Бяхме единни, въпреки че имахме 3 звезди в един отбор. Нормално това би било проблем, но той направи така ,че това да сработи. Всички сме като едно семейство и продължаваме да се отнасяме така един към друг и до ден днешен.

От тези съотборници в Дюк само за Зайън сезонът не е приключил. Говорили ли сте си за живота в балона?

Чухме се няколко пъти, но не говорим за балона, а просто говорим за това как сме. Той имаше семейни проблеми и трябваше да напусне балона за малко. Радвам се, че игра толкова силно срещу Мемфис и както всичко останали, сега трябва да намери начин отново да влезе в топ форма.

Имаш ли фаворит за титлата?

Не. Все още отборите влизат във форма. По-трудно е за по-възрастните играчи след тази пауза да намерят своя ритъм. Трудно е за водещите отбори, тъй като има тимове, които се нуждаят много повече от победите. Все още смятам, че Лейкърс, Клипърс и Бъкс са фаворити.

И за финал, можеш ли да отправиш послание към всички фенове на Ню Йорк Никс в България.

Здравейте фенове на Никс. Оценявам любовта и подкрепата ви. Надявам се някой ден на се видим на мач в Медисън Скуер Гардън. До тогава.