Маями се класира за втория кръг на плейофите в Националната баскетболна асоциация на Северна Америка (НБА), след като постигна четвърта победа над Атланта Хоукс в петия мач от серията – 97:94. Мемфис и Финикс пък спечелиха трети победи в сериите си в днешните срещи в първия кръг на елиминациите.

Дори и без Кайл Лоури и Джими Бътлър, защитата на Хийт свърши работата в срещата. Виктор Оладипо вкара 23 точки, Бам Адебайо добави 20 и 11 борби за класирането на полуфинал в Източната конференция.

"Най-важното нещо в тази среща беше нашата защита. Постоянно движение, спазване на указанията и концентрация, заяви доволният Адебайо след края. И това се оказа планът на Маями в цялата серия – да ограничат възможностите за топреализатора на Атланта Трей Йънг, което в крайна сметка се получи. Йънг излиза от петте мача със средна резултатност от 15.4 точки.

Тайлър Херо вкара 16 точки, Макс Стръс остана с 15, а Кейлъб Мартин с 10. За гостите от Атланта наистина беше трудно да реагират по-добре, след като Йънг беше пазен солидно. Той завърши мача само с 11 точки, от които 2 от игрова ситуация.

Реализатор номер 1 за Хоукс се оказа ДеАндре Хънтър с 35, Кевин Хюртър и Данило Галинари добавиха по 12. Хънтър беше изваден от игра 41.6 секунди преди края, точно когато Маями взе преднина от 3 точки. 29.2 секунди преди сирената за край на мача гостите от щата Джорджия взеха прекъсване, след което опитаха разиграване и стрелба на Галинари, който обаче пропусна.

Майкъл Бриджис вкара 31 точки, Крис Пол добави 22 и 11 асистенции, а първият в решетката на Запад Финикс Сънс победи със 112:97 Ню Орлиънс. Така Слънцата поведоха с 3-2 победи.

По време на цялата среща тимът на Финикс не допусна изоставане в резултата, но никога и не взе такава преднина, че да си гарантира спокойствие. С тази победа тимът постави един любопитен рекорд – навъртя вече 50 поредни мача, които спечели след като е бил напред в резултата в първите три третини.

Брандън Инграм вкара 22 точки за Ню Орлиънс, Си Джей Маккълъм добави 21.

Финикс водеше с 89:78 в началото на четвъртата част, докато Ню Орлиънс скъси пасива си до 7 точки по-малко от две минути до края. Но Камерън Джонсън вкара много бързо, за да осигури спокойствието на домакините.

Тимът от щата Аризона може да си гарантира класиране за полуфинал на Запад, ако спечели шестата среща в серията в четвъртък като гост.

Мемфис спечели драматична победа над Минесота със 111:109 и поведе в двубоя с 3-2 победи. Джа Морант донесе успеха на Гризлис, след като вкара буквално в последната минута на срещата.

Морант, който беше обявен в понеделник за най-прогресиращ играч през сезона, завърши срещата общо с 30 точки, 13 борби и 9 асистенции. Дезмънд Бейн прибави 25, а Брендън Кларк наниза 21, въпреки че стартира мача като резерва.

За Минесота Карл-Антъни Таунс завърши с 28 пункта, както и взе 12 рибаунда. Антъни Едуардс остана с 22, а Д’Анджело Ръсел и Таурийн Пиърс вкараха съответно 12 и 10 точки.. мач номер 6 е в петък в Минеаполис, като Горските вълци ще се опитат да стигнат и до седмата среща, по програма в неделя в Мемфис.

Джа Морант имаше доста колебливи изяви в големи периоди от мача, но в последните минути буквално наложи собствен контрол. Вкара последните 13 точки за отбора си, в това число и победния изстрел беше негов, но пък взе и доста спорни топки, за да помогне за заличаването на пасива от 11 на неговия отбор.