Битката в Западната конференция бе очаквана с нетърпение още преди началото на сезона и от двойките, които се оформиха в първия рунд на ллейофите, Портланд срещу Оклахома Сити се оформи като една от най-вълнуващите от тях. В неделя вечер измина първия мач, който бе спечелен от Трейлблейзърс и е интересно да надникнем в детайлите от този мач и кой измежду тези два отбора може да е един от вероятните финалисти на Запад.

Портланд влезнаха в сблъсъка след нито един успех срещу ОКС в редовния сезон. Балансът им бе 53-29 и част от коментаторите даваха приоритет на ОКС в тази серия. Голяма част от тях обаче също така предвиждаха, че Портланд ще се борят за позициите между 7 и 11-та, а те завършиха на 3-то място. За Трейлблейзърс 53 победи и 3-то място след толкова много контузии през сезона е нещо впечатляващо. Те успяха да извлекат абсолютния максимум от редовния сезон. Родни Хууд и Енес Кантер се оказаха страхотни попълнения, тъй като контузията на Юсуф Нуркич повлия много на тима.

При първата им победа след 10 неуспеха в плейофите, играчите на Тери Стотс отново надминаха себе си. Кантер бе впечатляващ с 20 точки и 18 борби, а голямата двойка Деймиън Лилърд и Си Джей Маккалъм поведоха тима им. Всички играха на върха на възможностите им и домакинският фактор повлия. Три стрелби от над 6м дистанция, които влязоха във важни моменти, плюс силна игра в защита в ключови мигове, донесоха успеха.

За Портланд напълно логично най-важен бе Лилард. Средните му показатели в кариерата са 23,5 точки, 4,2 борби, 6,3 асистенции на мач, като е активен в 549 от изиграни 573 мача, което е забележителните 96%. Той е много подценяван играч, при положение, че не си взима почивки, играе постоянно и не търси оправдания. Голямата въпросителна е ще успее ли да задържи това си темпо на игра и как ще въвлече останалите в сблъсъците. Най-вече бекъп варианта на Кантер - Зак Колинс, който бе с относително скромни изяви в първия мач. През редовния сезон, когато Колинс поставяше заслони за Лилард, последният бе с по 1,22 т. средно на заслон. Това е най-добрият показател в лигата. Колинс играе чудесно в защита и може от много добър бекъп на Нуркич да се окаже много добър бекъп на Кантер. Друго важно е, че според философията на треньора на ОКС Били Донован, много рядко двама играчи се изпращат, за да пазят гардовете на противника при игра на заслон-контра. В едва 7,5% от подобни случаи виждаме подобни решения в защита и това бе видимо и в мача в неделя. Твърде често Лилърд и Маккалъм бяха оставяни в ситуация 1-в-1 с по 1 м пространство до защитника.

ОКС бяха изключили в първия мач, това беше ясно и въпреки това загубиха със само 5 т. Те завършиха редовния сезон с баланс 49-33, като годината им се характеризираше с непостоянство и това, че твърде много зависят от двете си суперзвезди. Ако Ръс или Джордж нямат вечер, задачата им става много трудна. В неделя Джордж не бе на максимума си и това се отрази. Затова ролите на Джереми Грант, Терънс Фъргюсън и Денис Шрьодер са по-големи. Тъндър са 28-ми при стрелбата от линията и 23-ти при стрелбата за три, а това са неприятни показатели в плейофите. Кошмарната им стрелба отдалеч обаче все пак следва да се оправи в следващите двубои.

За ОКС чудесен мач направи центърът Стивън Адамс. Баскетболът се печели след доминация в поне един от три аспекта на играта - точки, асистенции или борби. Докато фокусът е поставен върху двете суперзвезди в тима, един от скритите Х-фактори е именно Адамс. Той е един от най-силните борци в офанзивен план и заради него с много борби завършиха Ръсъл Уестбрук, Джерами Грант, Нърленс Ноел и Пол Джордж. Адамс показа силна игра в първия мач и ако демонстрира постоянство, ще се окаже ключов за тима му. Сблъсъкът му с Кантер е забележителен.

В заключение, Портланд изиграха един от най-добрите си мачове, но въпросът е дали разполагат с още потенциал. При ОКС пък при стрелба от 15% за три точки загубиха със само 5 т. и поради тази причина от тях може да се очаква много повече. Ако Портланд успеят да се измъкнат с победа и при второто си домакинство, ще стане страшно интересно в Оклахома. Ако Тъндър обаче спечелят втория мач, тогава везните може би ще се наклонят в тяхна полза. Страхотен двубой между два чудесни отбора, които показват много красива игра.