Отборът, който завърши с най-добри показатели редовния сезон, ще получава специален трофей, съобщи Националната баскетболна асоциация на САЩ и Канада.

Отличието ще бъде връчено за пръв път още в края на настоящата кампания и ще носи името на Морис Подолоф - дългогодишен ръководител на НБА.

До средата на тази година на името на Подолоф беше наричан призът за "Най-полезен играч" през редовния сезон.

Ако през миналия сезон имаше подобна награда за отбор с най-добри показатели, тя щеше да бъде спечелена от тима на Финикс Сънс, който приключи сезон 2021/22 с 64 победи и само 18 поражения. В момента лидер в НБА е съставът на Бостън Селтикс с 20 победи и 5 загуби.

Морис Подолоф е малко познато име на модерните фенове на НБА. Той е роден в семейството на руски евреи през далечната 1890 година в Херсонска област, днешна Украйна, която тогава е част от Руската империя. В началото на ХХ век семейството му се мести в САЩ и през 1915 година той завършва университета в Йейл с диплома за юрист. 

През 1926 година Подолоф отваря "Ню Хейвън Арена" в щата Кънектикът, а след това работи и като президент на Американската хокейна лига. През 1946 година е назначен и за президент на новосформираната Баскетболна асоциация на Америка (БАА), като става първият човек, който съчетава водещи административни функции в двете лиги. През 1949 година БАА се обединява с Националната баскетболна лига, за да сформират Националната баскетболна асоциация (НБА), която той ръководи до 1963 година. През 1954 година в НБА се въвежда часовникът за атака от 24 секунди, а в същата година е подписана и първата телевизионна сделка, които трасират пътя на лигата към благополучие.

През 1974 година Морис Подолоф е приет в "Залата на славата" на баскетбола. Той умира през 1985 година на 95-годишна възраст.