“Най-важното е за мен е да донеса един трофей в североизточно Охайо.“

С тези думи ЛеБрон Джеймс се завърна в Кливланд, решен на всичко да спечели първа титла за отбора. И го стори. Историята сякаш бе на страната на Голдън Стейт, но това не попречи на ЛеБрон и компания да я пренапишат.

Кливланд е едва четвъртият отбор съумял да измъкне мач №7 като гост в серия от финалите в НБА и първият, губещ с 1:3 победи в серия от финалите, който успява да спечели титлата. Титла, която е първа в историята на отбора и първа за града от 52 години насам, когато Кливланд Браунс става шампион в НФЛ.

Истински шок за Голдън Стейт Уориърс, които се виждаха победители след мач №4 и се очакваше да затвърдят предимството, което имаха в този етап от серията. Да, мач №5 бе в Оракъл Арена. Мач пред собствена публика, но двубоя без един от ключовите играчи – Дреймонд Грийн.

Не съм сред привържениците на теориите на конспирациите, които са готови да обвинят лигата, че незаслужено и целенасочено са наказали Грийн, за да направят серията по-интересна, да я върнат в Кливланд и да се облагодетелстват финансово.

Така или иначе това се случи, но след невероятните изяви на ЛеБрон Джеймс. Онзи ЛеБрон, който бе на косъм да сътвори чудото още през миналата година. Онзи ЛеБрон, който е лидер по всички показатели сред състезателите на двата отбора в тазгодишните финали – точки, асистенции, борби, открадни топки и чадъри. Онзи ЛеБрон, заради когото Ричард Джеферсън написа писмо до феновете на Кливланд преди мач №6, от което може да се открои следния цитат:

„ЛеБрон има нещо, което никога не съм виждал. Начинът, по който казва „следвавай ме и ще те заведа там“ и то повече с действия, отколкото с думи, е несравним. Той е лидерът, който те кара да искаш също да понесеш отговорността. Задължен съм му. Всички ние сме.“

Рекорд след рекорд. Така може да се определи представянето на „Краля“ в последните три срещи от финалите. В мач №5 ЛеБрон Джеймс записа името си със златни букви в историята на НБА заедно с Кайри Ървинг. Двамата отбелязаха по 41 точки, с което станаха първите съотборници, които записват повече от 40 точки в една и съща среща от финалите. Ървинг и Джеймс бяха под пара – 33 от 44 от точните стрелби бяха тяхно дело.

Серията бе пратена в шести мач. И като че ли отново Голдън Стейт Уориърс бяха фаворити. Грийн се завърна свеж в редиците на „воините“ и бе готов да наказва. Но не така мислеха ЛеБрон и компания. „Краля“ отново записа феноменален мач, отново 41 точки и пак влезе в престижна класация - редом до легенди като Майкъл Джордан и Меджик Джонсън, ставайки едва петият баскетболист записал повече от 40 точки в два последователни двубоя във финалите.

Сякаш на заден план остана една статистика, която говори достатъчно за влиянието на ЛеБрон Джеймс. В най-напечените 15 минути – от средата на третата до 2 минути преди края на четвъртата част – Кливланд отбеляза 36 точки, а ЛеБрон Джеймс вкара или асистира за 35 от тях. Това много напомня за едно друго негово представяне /отбеляза 29 от последните 30 точки на отбора/, когато отново Кавалиърс губеха с 0:2 на победи, но след 4 поредни победи успяха да обърнат Детройт Пистънс, да спечелят Източната конференция и да достигнат до първи финал – този със Сан Антонио, загубен пагубно от „кавалерите“ с 0:4 победи. Това се случи през далечната 2007 година

Сякаш се бяхме нагледали на всичко най-добро от ЛеБрон, но и в мач №7 успя да ни изуми. Този път с трипъл-дабъл, правейки компания на Джери Уест и Джеймс Уърти в престижната класация за играчи с подобно постижение  във финали – 27 точки, 11 борби и 11 асистенции. Вкара някои решителни стрелби, игра здрава защита и едва не си счупи китката в стремежа си да забие и да сложи край на надеждите за Голдън Стейт.

След всичкия този дъжд от статистика трябва да отбележим, че тя нямаше да има значение, ако не бяха хъсът, волята, лидерството и комплексността в играта на „Краля“. Кралят, който прекрати шампионската суша на „кавалерите“. 

Предстоят празненства и едно е сигурно. В Кливланд ще се кланят на ЛеБрон като Бог.