Националната баскетболна асоциация е специално място. В това първенство са събрани най-добрите баскетболисти от целия свят, а благодарение на огромния интерес към феноменалните играчи в “лигата на извънземните” се въртят десетки милиони долара. Човекът, който олицетворява спорта с оранжевата топка е Майкъл Джордан. Но не само американци са оставили незаличима диря в НБА. Сред най-великите в историята на шампионата са и доста чужденци.

Добър пример е Педжа Стоякович – продукт на прочутата школа на Югославия. В продължение на 13 сезона игра в НБА. Световният и европейски шампион постигна най-големия си успех на клубно ниво в края на кариерата си като играч на Далас Маверикс, триумфирайки с шампионската титла. Ще остане в историята като един от най-добрите в състава на Сакраменто Кингс и с големите дуели с Шакил О‘Нийл и Коби Брайънт от Лос Анджелис Лейкърс.

В класацията намира място също един играч, който и в момента се състезава в най-гледаното баскетболно първенство на планетата с екипа на Бостън Селтикс – Ал Хорфорд. Едва ли има друг играч на позицията център с такъв набор от трикове, които успешно прилага на паркета.

Своето място в подреждането е заслужил и Андрю Богът. Контузии пречат на австралиеца да направи още по-зашеметяваща кариера. До миналия сезон центърът защитава цветовете на Лос Анджелис Лейкърс. Богът покори първенството през 2015-а, когато ликува с Голдън Стейт Уориърс. Той бе част от уникалната серия на „воините“  от 73 последователни победи.

Холандия също има своя принос за популяризирането на този спорт на Стария континент. Рик Смитс прекара цялата си професионална кариера като играч на Индиана Пейсърс. Той е най-добре платеният спортист в цялата история в страната на „лалетата“ с печалба от 125 милиона долара.

Следващият представител е на Южен Судан и неговото име е Луол Денг. Бъдещата звезда бяга от родината си още като дете заради гражданска война. Живее известно време в Египет и Великобритания, преди да отиде отвъд океана. Цели 10 години той бе лидер на Чикаго Булс. Засега опитите му да върне старата слава на Лейкърс „удрят на камък“.

От Балканите произлиза следващото голямо име в световния баскетбол – Владе Дивац. Сърбинът прекара седем сезона в Лейкърс, но ще бъде запомнен най-вече с изявите си за Сакраменто Кингс. Няма друг случай, в който баскетболист да е роден извън САЩ, да дойде в страната като изграден играч и след това да мине границата от 1000 мача в НБА. Сакраменто извади от употреба неговия номер – 21, а в момента Дивац, който бе приет в залата на славата на баскетбола, е генерален мениджър на „кралете“.

Ману Джинобили е на 40 години, но продължава да прави всичко за любимия си Сан Антонио Спърс. Аржентинецът е част от четири шампионски отбора на “шпорите”.

Яо Мин пък е безспорният номер 1 щом говорим за баскетбол и Азия. Високият 229 см китаец е единственият чужденец спечелил вота на феновете за определянето на съставите на Мача на звездите. Прекара 9 години в Хюстън Рокетс, а фланелката му с номер 11 бе извадена от употреба в негова чест.

Няма как една от най-стабилните баскетболни страни в Европа – Испания да няма свой представител. Каталунецът Пау Гасол е двукратен първенец с Лос Анджелис Лейкърс. Световният и европейски шампион с иберийците, е най-опитният в състава на Сан Антонио, заедно с Джинобили.

Стив Неш бе топ баскетболистът на Южна Африка години наред. Преди десетилетие бе сред най-влиятелните личности в света според списание Тайм. Приключи кариерата си в Лейкърс, а преди това игра успешно във Финикс Сънс и в Далас Маверикс.

Естествено, няма как да минем и без смятания за най-добър европеец в този спорт за всички времена Дирк Новицки. Германецът е един от седемте играчи с над 30 хиляди точки в първенството. Жива легенда на Далас Маверикс, за който играе от 1998-ма и продължава да го прави и до днес. Кулминацията бе през 2011 година, когато ликува като шампион в лигата.

Хаким Оладжуон е родом от Нигерия. Прякорът му е „Мечтата“, може би защото е способен да сбъдва мечти като двете шампионски титли на Хюстън Рокетс, завоювани във времето на Майкъл Джордан и Чикаго Булс. През 1984 г. е номер 1 в драфта, въпреки че през тази година в него са още „Въздушния“, Чарлс Баркли и Джон Стоктън. Все още държи рекорда за най-много чадъри в НБА – 3 830.

Класацията завършва с Тим Дънкан от Вирджинските острови. Безспорно един от най-великите не само в своята генерация, но за всички времена. Невероятен лидер в залата и извън нея. Цялата му 19-годишна кариера премина в Сан Антонио Спърс и бе ознаменувана с 5 титли, а на три пъти заслужи приза за най-полезен играч във финалите. Голямата му болка е, че така и не можа да стане олимпийски шампион. Той обаче е сред лидерите по спечелени пари от заплати в НБА с 236,4 милиона долара. Дънкан е короната на тази величествена компания от феноменални баскетболисти, които ще бъдат помнени вечно.