До преди десет месеца, Том Тибъдо бе водил като старши треньор един-единствен отбор – университетския тим на Салем Стейт в Масачузец. 26 години по-късно, включително и 20 години в Националната баскетболна асоциация, с шест различни отбора, като помощник треньор, Тибъдо най-после получи своя шанс да оглави своя селекция. При това не коя да е, а един от най-обичаните отбори в Лигата – Чикаго Булс. И по-малко от година след юни 2010, когато пое „Биковете”, тимът вече е №1, а треньорът – също. Снощи Том Тибъдо, накратко Тибс, получи своето отличие за Треньор на годината в НБА.

„Ако това ми костваха 20-те години чакане, значи си е струвало,” заяви Тибс след награждаването си в тренировъчния комплекс на Булс „Бърто Сентър”. „Имах късмет да работя в страхотни отбори през всички тези години. Винаги съм имал усещане, че ще стигна дотук. Никога не съм се съмнявал. Знаех, че трябва да съм търпелив и бях наясно, че е трудно да получиш дори и поста на асистент. Надявах се, че някой ден ще получа своя шанс и исках да извлека възможно най-много,” коментира наставникът.

Той получава своето отличие точно преди началото на втория кръг на плейофите в НБА, където неговият Чикаго ще срещне Атланта.

„Изключително съм поласкан, за мен е чест да получа тази награда,” каза още той на пресконференцията. „Но мисля, че тя означава много повече, отколкото индивидуално отличие. Тя е плод на труда на целия отбор, целия клуб. Но всичко започва от върха.”

Тибъдо благодари освен на отбора си, и на треньорите, при които е работил в миналото – Бил Мъселман, Джери Тарканиан, Джон Лукас, Дон Чейни, Док Ривърс и Джеф Ван Гънди, като за последния заяви, че е бил „най-силния му адвокат”.

„Познанието на всички треньори се базира на натрупания опит,” продължи 53-годишният Тибс.

„Мисля, че тази награда е отборна. Когато печелиш мачове, както го правихме ние през сезона, и се надявам да продължим да го правим, накрая и отделни хора получават награди. Но мисля, че това е заслуга на всички нас. В тази игра не постигаш нищо сам,” отново се върна на темата наставникът на отбор №1 през редовния сезон в НБА.

Тибъдо не пропусна да отбележи и заслугата на ръководството, осигурило му нужната селекция за успехи.

Генералният мениджър на Чикаго Гар Форман бе категоричен: „Цифрите показват лесно какво влияние е оказал Том върху този баскетболен отбор. Том създаде истинска нова култура на поведение на терена и това вече е отбор, изкован от професионализъм, труд, отсъствие на всякакъв егоизъм, колективна работа, комуникация и доверие. Той постави основите на него, което не е само за този сезон, но ще продължи да ни служи и в следващите много години.”

За седми път в историята на НБА, треньор, който е за първа година на поста, става №1. Тибъдо е и четвъртият наставник на Чикаго Булс, който получава отличието, като за последно това се случи през 1996-та на Фил Джексън.