От звездата на Чикаго Булс Дерик Роуз се очаква много в националния отбор на САЩ по време на Световното първенство в Турция. Гардът е един от най-скромните играчи в американския състав, и многословните изявления не са в негов стил. Той обаче сподели впечатленията си от тежкия сблъсък с Бразилия, спечелен много трудно със 70:68 и призна, че двубоят е измъкнат на косъм.

„Беше вълнуващо, Бразилия е добър отбор, предизвикателство за нас, и за такива мачове живеем,” коментира Роуз.

„Млад отбор сме, но имаме самочувствие, и си вярваме един на друг. Именно защото сме млади, можем да си помагаме, без да се сърдим един на друг. Знаем, че когато някои ти казва нещо, дава ти съвет, трябва да го слушаш и да приемаш думите му.”

Бразилия имаше последния шут в мача, след перфектно изпълнена комбинация от пропуснат фаул. „Мислех, че последният изстрел на Барбоса влиза, но за щастие не стана,” с облекчение сподели младият плеймейкър.

Роуз отговори и на въпросите на Гонг:

През първото полувреме не играхте добре в защита, какво се промени на почивката?

Мисля, че в защита се справихме с тяхната игра на заслон-контразаслон, поставихме им успешни капани, и ги карахме да търсят други възможности.

Първите два мача изглеждаха много лесни за вас, лесни победи. Този бе много по-различен, нали?

Изключително различен. Този мач бе съвсем различен от предишните, спечелихме го с две точки, за разлика от предишните, в които надделяхме с двуцифрен резултат. Този мач ни отвори очите, за да видим че и другите отбори са тук, за да спечелят първенството. И ние искаме същото.

Дерик Роуз завърши с признанието, че дори за американците нещата не са никак лесни:„Тежко е, това е трети мач в трети ден, и играем срещу професионалисти. Много е трудно. Но във всеки мач научаваме нещо различно, и се надявам, че това може да ни подготви за следващите срещи."