Гардът на Чикаго Булс Дерик Роуз ще играе за първи път на полуфинал на Световно първенство, и разбира се, призна, че има доста вълнения преди решителния двубой за място във финала. САЩ и Литва се изправят един срещу друг утре, като американците вече биха същия съперник в приятелска среща по рано това лято.

„Тогава стана агресивен мач, те бяха доста агресивни, играеха твърдо. Сигурен, че ще се получи интересен мач, но и двата отбора със сигурност ще искат да спечелят, за да стигнат до следващото ниво, до двубоя за титлата,” сподели Роуз.

„Трябва да започнем по-добре, те са отбор, който ако стартира силно, става много опасен. Затова трябва да излезем и да нарушим ритъма им в атака, да са наясно, че играем защита, че сме агресивни, и да поддържаме така нещата до края на мача,” продължи баскетболистът.

За снощната малко измъчена победа срещу Русия, Роуз коментира, че слабостта на САЩ продължават да са борбите:„Да, наистина отново загубихме борбите, определено Русия ни затрудни в това отношение. Те гонеха всички топки, и наистина не знам точно как измъкнахме победата.”

Роуз похвали и своя добър приятел в отбора Ръсел Уестбруук, който изигра сериозна роля за успеха над Русия:„Това е Ръс, той винаги е готов да влезе и да пресича пасове, всеки го знае. Това е една от причините, поради които той е в нашия отбор – заради защитата. Имаме нужда от такива играчи, които са агресивни, особено на мача утре. Ще е вълнуващ и доста труден мач.”

Запитан дали сравнително ниският състав на Литва ще пасне по-добре на стила на САЩ, той призна:„Наистина не знам. Предишния път ни се опънаха, особено в началото на мача, а и след почивката. Но трябва да ги преборим.”

„Надявам се да изиграем по-добър мач от този, които направихме в Мадрид. Като за начало, не искаме да ги оставяме да дръпнат с 10-12 точки, защото тогава те се чувстват добре. Трябва да сме сигурни, че ги държим под напрежение до края,” коментира още гардът.

За усещането само на 22 години да е в Топ 4 на света, Дерик Роуз призна с усмивка:„Това е страхотно. Сбъдната мечта за мен. Гордея се, че съм в този отбор. Надявам се, че ще ме поканят отново и за Олимпиадата."

Четете новините от Световното първенство по баскетбол със съдействието на bwin.