Преди седмици драмата бе дали Уориърс ще запишат три поредни победи и ще стигнат до финал, а сега всички се питат дали опонентът им ще изравни финалната серия. При 2-0 и смазваща победа във втория мач на хоризонта за сега блести образът на Голдън Стейт Уориърс.

За да станат финалите епос, а не само представянето на Уориърс, то може да се изтъкнат известните колебания на настоящите шампиони, когато не играят у дома; силната стрелба на Кавалиърс в тяхната зала и липсата на загуба пред своята публика; ЛеБрон и до някаква степен евентуалната загуба на Кевин Лов.

Oracle Arena

източник: Gulliver/GettyImages

Уориърс доминират у дома през целия сезон, както и в плейофите. 39-2 в редовния сезон с +14,4 т. преднина средно на двубой - по-добър показател от този на Сан Антонио Спърс, които завършиха годината с 40-1. В плейофите Голдън Стейт са 11-1 у дома с +15,1 т. на мач. Уориърс се справиха с Кавалиърс по същия начин, по който и с всеки останал съперник, с изключение на Тъндър. В следсезонните мачове Голдън Стейт са 3-4 като гости при -3,4 т. (тези показатели са сериозно повлияни от поражениията от ОКС). Следващите две срещи от финалите са в Кливлънд и ако домакините ги вземат, то серията ще се превърне в конфигурация 2 победи от 3 мача, за да стане ясен шампионът.

Кливлънд също са много по-силни у дома, като основното им оръжие в плейофите бе добрата стрелба отдалеч - 45% ефективност зад арката у дома и 39% като гост. В Оукланд обаче Кавс са едва 12 от 44 или 27%. Кавалерите нямат загуба у дома в плейофите (7-0).

Кевин Лов

източник: Gulliver/GettyImages

Миналата година Кевин Лов не взе участие във финалите и това затрудни много тима на Дейвид Блат. Сега е под въпрос за третия мач и това колкото и странно да звучи на първо четене, може да се окаже добре за тима. Кливлънд правеха много смени и се въртяха постоянно, за да му помагат при опазването на Дреймънд Грийн. Този подход обаче не сработи. Грийн е отправил поглед към отличието MVP на финалите и Лов сам по себе си не е единственият виновник. ЛеБрон често застава срещу него, но така се отдалечава от коша, за да му пречи при стрелбата от средно и далечно разстояние. Грийн наниза пет тройки във втория мач. Това обаче дойде от липсата на достатъчно усилия от страна на Лов при играта в защита. Така се поставяше много напрежение върху останалите в тима. Андре Игуодала заставаше на чисти позиции заради хаоса по опазването му, който сътворяват Каtйри Ървинг и Иман Шъмпърт, когато се поставят заслони.

От друга страна играта в нападение на Лов също не спомагаше на неговите съотборници. В първия мач Лов бе поставян често в мисмач и на чисти позиции, но пропускаше. Във втория мач той беше изстинал още в самото начало и след това с контузията така и не го видяхме в екшъна. Ако Кевин не разтегля нападенията и не привлича по двама защитници към себе си, за да отваря Кайри или ЛеБрон, то той губи мястото си на терена. Доста еретично бе да си представим Тайрън Лу да го постави на пейката по собствено решение, така че при развилата се ситуация той е разтоварен от натиска да мисли за още един компонент от играта на отбора си.

ЛеБрон Джеймс

източник: Gulliver/GettyImages

Миналата година ЛеБрон имаше средни показатели от 36-13-9 срещу съперника си, когато на терена ги нямаше нито Кевин Лов, нито Кайри Ървинг. В момента той е с 21-10-9 и продължава да концентрира играта си около това да направи съотборниците си по-добри и да ги въвличе в мачовете. Времето на Краля все още не е изтекло, защото и преди се забелязваше този тренд в играта му - да редува слаби мачове (какъвто беше втория мач за него) с много силни. Изключение бяха само финалите през 2011-та. Джеймс миналата година изведе тима си до 2 успеха. С Кайри Ървинг до него и със силен Джей Ар Смит положението има основния да се промени.

НБА

източник: Gulliver/GettyImages

Реалистично погледнато обаче нищо от това може да не се получи и Уориърс да продължат марша си към втората титла и историята. Тъндър водеха с 3-1, но Голдън Стейт взеха своето у дома и триумфираха. Шампионите доминират и без Стеф Къри и Клей Томпсън. Това, че Джей Ар Смит не е себе си, а Тай Лу се паникьосва е част от обяснението, но Дреймънд Грийн не пропуска; Андре Игуодала наистина спира ЛеБрон; в последните четири мача Уориърс имат 62 вкарани тройки, а опонентите им имат общо 22; Леандро Барбоса и Шоун Ливингстън са 21 от 26 в стрелбата, а Кевин Лов и Кайри Ървинг 21 от 60.

В патовите ситуации най-хубавото е да виждаме голямата картина - в събота сутрин с Лъчезар Пройнов ще обявим втората титла на Голдън Стейт и ще поговорим за мястото им в историята или ще се отправим с ентусиазъм към Оуклънд за епичен завършек на финалите през тази година.

В името на Баскетбола всички печелят.