Това е история за една битка, която се превърна за война. За сблъсък, който стана исторически за всички американски спортове. За двубоя във финалите на НБА между Голдън Стейт Уориърс и Кливланд Кавалиърс.

Всичко започна през лятото на 2014 година, когато след 4 години и 2 титли далеч от родния си щат и отбора, който му даде шанс да излезе на голямата сцена ЛеБрон Джеймс реши да се върне у дома в Кливланд и да изпълни обещанието, което даде на местните фенове във вечерта, в която бе избран под номер 1 в Драфта. Да донесе така мечтаната първа титла на града. Когато “кралят” взе това решение, като че ли никой не подозираше, че в Западната конференция се надига нова сила, която щеше да се превърне страшилището на НБА- Голдън Стейт Уориърс. Именно това бе съперника на ЛеБрон Джеймс и Кливланд в първия финал след завръщането на “краля”. Без две от ключовите фигури на отбора Кайри Ървинг и Кевин Лав Кавалиърс загубиха финалната серия с 2-4 от младите звезди на войните, в които блестяха имената на Дреймонд Грийн, Клей Томсън и Стеф Къри.

Година по-късно отново тези два тима се впуснаха в тежка битка и след 4 мача, авансът на Уориъс в серията бе 3-1 победи. Само един успех делеше калифорнийци от втората им поредна титла, а статистиката бе на тяхна страна.

Нито един отбор в историята на НБА не бе обръщал серия от 3-1 във финалите. Винаги обаче се намира първото изключение, а то бе предопределено да се случи през 2016 година, когато Ървинг и Джеймс направиха невъзможното, пращайки серията в решаващ 7-ми мач, който спечелиха с 93-89.

“Кливлънд, това е за теб!”, изкрещя през сълзи ЛеБрон Джеймс мигове, след като Кавалиърс се превърнаха за първи път в своята история в шампиона на Националната баскетболна асоциация.

След 13 години, десетки невероятни мачове и подобрени рекорди, много пот, сълзи и усилия, “Краля” най-накрая успя да изпълни своето обещание. Да занесе трофея на Лари О’Браян в Охайо. Неслучайно от всички четири финали между тези два отбора поставям акцента точно на втората серия. Събитията, лято след нея обърнаха хода на историята за крал Джеймс.

Както много добре знаете, лятото в спорта означава време, в което отборите да направят всичко възможно, за да се подготвят да се борят за титлата през следващата кампания. И всички погледни отново бяха вперени в съставите на Кливланд и Голдън Стейт. Е, Уориърс имаше брилянтен ход. Калифорнийци обявиха привличането на Кевин Дюрант, несъмнено един от най-добрите играчи в момента в НБА, с което поставиха напрежение върху Кавалиърс, а то не се отрази добре на шампионите...

“Короната е тежка” гласи едно старо клише. Но както повече изтъркани фрази, истината в него не е малка. ЛеБрон Джеймс несъмнено ще остане в историята като един от най-великите (според мнозина дори най-великият) баскетболисти в историята. Невероятна физика, поглед върху играта, феноменално баскетболно IQ, лидерски качества и реализатор, който може да отбележи от всяка една позиция. Неслучайно, сезон след сезон, той подобрява рекорд след рекорд и се изкачи все по-напред в отделните категории във вечните ранглисти.

Неслучайно, той е най-резултатният баскетболист в плейофите и последните осем години и е неизменна част от финала.

Но както всеки крал… не, по-скоро както всеки човек, той има своят недостатък. ЛеБрон винаги е искал да е най-добър във всичко и този перфекционизъм може би му коства последните 2 финала.

Прякорът “Краля” съпътства Джеймс още от първата му година в гимназията Сейнт Мери- Сейнт Винсент в Охайо заради невероятните показатели, които той записва. Прякорът остава с него и в НБА, но прави впечатление, че след завръщането му в Кливланд от прякор се превръща в реална титла. В хода на шампионската 2016 година на 22 януари треньорът на Кливланд Кавалиърс Дейвид Блат е освободен от своята длъжност, а на негово място застъпва Тайрън Лу- асистентът му. Генералният мениджър по това време обявява, че раздяла с израелския специалсит е заради разлика във вижданията, но до ден днешен остава спекулациите, че решението е било взето, защото Джеймс не се е разбирал с Блат.

Това отново ни връща към лятото между сезоните 2015-16 и 2016-17. Двама баскетболисти от стартовата 5-ца на “Кавалиърс” са с изтекли договори. Става дума за шутинг гарда Джей Ар Смит и центъра Тристън Томпсън. Междувременно Голдън Стейт вече е подписал с Кевин Дюрант и Кливланд се нуждае от отговор. Преговорите и с двамата изглежда се намират в задънена улица, след като и Смит и Томпсън искат повече пари, отколкото ръководството на отбора от Охайо е предвидило за тях. Тук се намесва Джеймс. В медийното пространство заявява, че отбора трябва да направи всичко възможно, за да запази двамата баскетболисти, които бяха част от шампионския състав. Отново Грифин и ръководството на Кавалиърс решават да задоволят желанието на тяхната голяма звезда и така Джей Ар Смит се оказва с 4-годишен договор на стойност 60 милиона, а Тристън Томпсън с 82 милиона за 5 години. Много солидни контракти за баскетболисти от техния ранг в лигата, дори при вдигналия се таван на заплатите.

В хода на сезона обаче Голдън Стейт изглежда като много по-добре сработения тим и това кара Джеймс отново да заяви пред медиите, че няма достатъчно помощ и отбора трябва да привлече още някой играч. С ограничен бюджет няма много възможности пред Грифин, но той успява да направи сделка, с която да привлече опитния стрелец Кайл Корвър. В крайна сметка за исторически 3-ти пореден път в историята двата отбора се изправят един срещу друг, но “войните” водени от Дюрант доминират серията и печелят титлата в НБА с 4-1 победи във финалите.

Лятото отново се оказва от голяма важност за Кавалиърс, а големия удар за тях идва, когато Кайри Ървинг заявава пред Грифин ,че иска да напусне отбора. Това води до нови сътресения и освобождаването на Грифин от позицията на генерален мениджър, а на негово място идва помощника му Коби Олтман. С първата си размяна като мениджър Алтман заменя Кайри Ървинг за сензацията от миналия сезон Айзея Томас, Джей Краудър, Анте Жижич и избор в Драфта. ЛеБрон отново публично изразява своето недоволство, а клубът отново прави всичко възможно да му угоди. Привлича се близкият му приятел, с който той печели две титли в престоя си в Маями- Дуейн Уейд, а освен това и МВП през сезон 2011 Дерик Роуз. Този опитен състав на Кавс обаче не сработва, а недоволството на Краля продължава. Олтман отнова се намесва и часове преди затварянето на трансферния прозорец през февруари се правят множество размени и сделки. Крайният резултат: Дуейн Уейд, Дерик Роуз, Джей Краудър, Ченинг Фрай и Ричард Джефърсън вече не са част от Кливланд, а към “Кавалиърс се присъединяват Джордан Кларксън, Лари Нанс Джуниър, Джордж Хил и Родни Худ. Първоначално изглежда, че промените сработват, но идва време за плейофите.

Едно трябва да признаем за тазгодишните плейофи на Изток. ЛеБрон Джеймс направи всичко по-силите си, за да изведе Кливлънд до финал. 2 от 3-те серии в конференцията стигнаха до решаващ мач номер 7, а в хода на източните двубои той записа 7 мача с 40 или повече точки, а дори игра и 48 минути в решаващия 7-ми двубой от финала в Източната конференция, за да класира Кливланд за 4-та поредна година на най-голямата баскетболна сцена. “Кралят” показа откъде идва неговия прякор.

Пренасяме се в мач №1 на финалите в „Ораклъл Арина”. 4.7 секунди до края на срещата Джордж Хил е на наказателната линия, а резултатът е равен 107-107. Хил пропуска своя опит, но Джей Ар Смит овладява борбата в нападание и “Кавс” имат шанс да спечелят. До стрелба така и не се стига. Тайрън Лу не взима таймаут, въпреки че Кливланд има едно прекъсване на разположение, а Джей Ар Смит и факта, че той не стреля се превръщат в най-голямата грешка в историята на финалите в НБА. Уориърс печелят в продължение и повеждат в серията.

Бърз скок във времето ни праща в двубой №4 от серията. Времето до края 4 минути и 3 секунди, резултата 102-77 за Голдън Стейт, който има аванс от 3-0 победи в серията. ЛеБрон Джеймс поздравява 5-те на паркета за Уориърс и сяда на скамейката. Веднага след финалната серия кралят се отправя към съблекалните. Отчаянието и безпомощността се четяха в лицето на Джеймс през по-голямата част от мача и за първи път в тазгодишните плейофи той изглеждаше като човек, който не е способен да промени събитията. В онази походка към съблекалните никой не знае какво си е мислел ЛеБрон, но историите за анализите, които Джеймс прави върху играта ме карат да се замисля, че няма как в тези 50-100 метра, които той извървява, да не мисли за много други неща. Подкрепата му към Смит в лятото 2016. Фактът, че Тайрън Лу все още е треньор на Кавс. Десетките промени в състава, част от които именно той инициира и липсата на резултат от тях. Защото нека бъдем честни. ЛеБрон е велик играч, но желанието му да избира хора около него понякога се оказваше спънка и най-показателния факт за това е, че в 8-те години, в които “Кралят” неизменно е на финал, той е играл със 76 различни баскетболиста...

Най-накрая се видя тежестта на короната на неговата глава.

Казват, че добрите крале най-често се вслушват в съветниците си по време на цялото си царуване. Не мисля обаче, че това е едно от силните качества на ЛеБрон Джеймс. Не малко от грешните решения на Кливланд през тези две години бяха именно поради действия и искания на “краля”.

А какво да кажем за Голдън Стейт. В последните 2 сезона те привличаха точните ролеви играчи, треньори и най-вече… сдобиха се с Кевин Дюрант. Мнозина критикуваха Дюрант за предателството му срещу Оклахома и поемането на “лесния път”. Големите звезди в Лигата обаче  са под постоянното напрежение да печелят пръстени. На времето ЛеБрон Джеймс направи същия избор, присъединявайки се в Маями, създавайки супер отбор, който спечели две титли. Да, може би Дюрант отиде във вече готов отбор. Тим ,който подобри рекорда за най-много победи в редовния сезон, но желанието е абсолютно същото- да вдигне трофея на Лари О’Браян над главата си.

Предстои ни поредното много интересно лято,а докато всички се питат дали ЛеБрон Джеймс ще остане в Кливланд или отново ще напусне дома, като че ли всички пропускат много по-големия въпрос? Може ли дори да напусне Кливланд Джеймс, или който и да е друг играч и отбор да спрат Голдън Стейт, и дали тази година не станахме свидетели на раждането на една династия и края на царуването на “Краля”?

Gulliver/GettyImages
33 снимки