За Голдън Стейт, Кливлънд и Сан Антонио е по-лесно да се говори, тъй като по дефиниция са основните претенденти за титлата в НБА. Оклахома като че ли позагубиха тази си мантия след напускането на Кевин Дюрант, въпреки трипъл-дабъл клиниката на Ръсъл Уестбрук. И затова един от най-интересните отбори в момента е Лос Анджелис Клипърс. За пореден път в дискусията за евентуален претендент, но доколко ще влезе категорично в нея?

Редно е да започнем с това, че Клипърс разполагат с една от най-добрите титулярни петици в лигата (според много специалисти и най-добрата), а пейката им е впечатляваща с присъствието на Джамал Кроуфърд, Остин Ривърс, Моу Спейтс и Реймънд Фелтън. В основата си този отбор е създаден от играчи, които имат една цел - да спечелят титлата. Няма друга причина, поради която Крис Пол бе привлечен от Ню Орлийнс, а Док Ривърс от Бостън. Както и няма друга причина, поради която Стийв Балмър инвестира 2 милиарда долара в закупуването на тима под сянката на скандала с Доналд Стърлинг, който разтресе обществеността.

Деандре Джордан се отметна от устна уговорка с Марк Кюбан от Далас, само за да остане в организация, която има ясната амбиция да стане шампион. Балмър опитва всичко, за да постигне това, като дори се говори за построяването на нова зала. Това ще е добър ход, тъй като в Стейпълс Сентър Клипърс все още се чувстват недооценени и в глезените на Лейкърс.

Клипърс спечелиха срещу Кливлънд, Сан Антонио, Мемфис и Чикаго, но загубиха от Детройт, Индиана и Бруклин. Позитивното е, че този сезон печелят срещу големите отбори, което не се случваше през миналия. Но пък се отвори проблем за това, че губят срещу непретенциозни състави. Големите звезди на тима гласно изразиха негодуванието си от липсата на постоянство, независимо че като показатели демонстрират най-добрата защита до момента. Загубите дойдоха след сериозно предимство в по-ранните фази на двубоите и допускане на срив след това.

Интересното е, че може да се разчита на играч като Люк Мба а Муте, който е силен аспект в защита. Опази ЛеБрон Джеймс от това да доминира. Със сигурност не е в калибъра му, но единствената задача на подобни играчи е просто да направят задачата на суперзвездите по-трудна. Срещу него Кауай Ленърд бе 3 от 13 в стрелбата, Андрю Уигинс бе 8 от 24, Джими Бътлър 5 от 18, а ЛеБрон 5/14. Дефанзивният му рейтинг е 101 и е равен с този на Кевин Дюрант за топ-позицията в лигата. Очаква се постоянство, което да ескалира тима пред Уориърс и Спърс на Запад.

Символ на този стремеж виждаме в това, че в тима инвестираха много в анализи и развитие на играчи, и най-накрая наваксаха изоставането от другите организации. Бяха хвърлени много средства в GPS технологии, с които да се следят движенията на състезателите и нивата на натоварване върху тях. Това спомага на тима да изгради по-адекватно плана си за дългия редовен сезон и да се опита да намали контузиите на играчи като Блейк Грифин, да запази Деандре Джордан максимално дълго здрав и да позволи на играчи като Крис Пол и Пол Пиърс да разпределят най-ефективно усилията си в различните фази от първенството.

Когато се преследва трофея, се гледа първо към Голдън Стейт и Сан Антонио, а разликата може да дойде от пейката. При Клипърс в една вечер може да изгрее Кроуфърд, в друга да е Ривърс. Спейтс отслабна значително през това лято, след като дойде от Уизърдс и вече прави по 8,5 т. средно на мач за по-малко от 16 мин. на терена. И естествено Пол Пиърс. Бъдещият член на залата на славата не дойде, за да спечели 60 мача в редовния сезон, а за да вземе още един пръстен - неговото време идва в плейофите.

Кливлънд защитават трофея си и имайки предвид по-ниската конкуренция на Изток, като че ли там изненади трудно ще бъдат намерени. За Сан Антонио винаги се говори като за най-солидния отбор в света и това продължава дори и след оттеглянето на Тим Дънкан, тъй като Пау Гасол иска още един пръстен. Голдън Стейт бяха определени като супертима в баскетбола с квартета Къри-Томпсън-Дюрант-Грийн. ЛА Клипърс обаче изглеждат като все по-близо до коригиране на пропуските. Още малко.