Лидерът в Националната баскетболна асоциация след редовния сезон – Чикаго Булс – е на път да обере и най-престижните индивидуални награди в Лигата. Старши треньорът на „Биковете” Том Тибъдо снощи бе обявен официално за Треньор №1 на изминалия сезон. Тибъдо е четвъртият наставник на Чикаго, който печели приза, след Джони „Ред” Кър, Дик Мота и Фил Джексън.

Любопитното е, че Тибъдо едва за първа година е старши треньор в НБА, след като изкара 18 години като асистент в други отбори. Под негово ръководство Чикаго възвърна позагубения си блясък, записа 62 победи и само 20 загуби, и регистрира едва пет поражения в собствената си зала „Юнайтед Сентър”.

Известен с прецизността си и изключителната си мисъл за защитната игра, Тибс, както е наричан най-често наставникът, получи 475 точки в гласуването на избрани медии. Втори остана Дъг Колинс от Филаделфия със 210 точки, а Грег Попович от Сан Антонио е трети.

Самият Тибъдо естествено посвети отличието на целия си отбор, а в най-скоро време в „Юнайтед Сентър” вероятно ще грейне и най-ценната индивидуална награда за играч в НБА. В следващите 48 часа се очаква да бъде обявен и носителят на приза MVP – Най-полезен играч в Лигата, и всички прогнози сочат, че това ще бъде именно звездата на Чикаго Булс Дерик Роуз.