България загуби катастрофално от Босна и Херцеговина с 49:89 и допусна втора загуба в група Н в квалификациите за ЕвроБаскет 2022. В неделя "лъвовете" ще се изправят срещу Гърция.

ПЪРВА ЧЕТВЪРТ:

Първият кош в мача бе в полза на Босна и Херцеговина, след като Емир Сюлейманович отбеляза с поднасяне на бърза атака. Лидерът на домакините в днешния мач Един Атич пък увеличи минисерията на своя тим на 5:0 след успешен кош и фаул. България не влезе никак добре в мача, пропускайки първите си шест стрелби от игра, и селекционерът Росен Барчовски поиска прекъсване.

Таймаутът обаче не свърши добра работа на националите ни, тъй като Джон Робърсън и Кенан Каменяш увеличиха актива на босненците на 11 точки - 11:0. След пет минути игра България най-сетне стигна до кош, благодарение на Крис Минков. Робърсън отбеляза втората си тройка в мача за 17:3, но Чавдар Костов и Дий Бост отвърнаха с две поредни добри нападения - 17:7.

Две минути преди края на първата част домакините поведоха 12 точки след првъзходна забивка на Сюлейманович. България успя да намали разлиаката на 11 точки до края на първата част.

ВТОРА ЧЕТВЪРТ:

Босна успя да увеличи аванса си още в началото на втората част и разликата стана от 14 точки."Лъвовете" отново не успяха от тройката и авансът на Босна набъбна до 29:11. Това предизвика Росен Барчовски да поиска нов таймаут. Веднага след това домакините успяха да продължат серията си и разликата стана до 18 точки. Дий Бост опита от тройката, но отново България не успя да отбележи точка от тази позиция. След това и Павел Маринов не успя след добра индивидуална акция. Босна отговори мигновено и Каменяж направи реализира в подкошието. България дочака своя миг от зоната на трите точки и Васил Бачев реализира първата от 12-ия опит.

Две минути преди края на втората част Сюлейманович спечели важна борба и реализира, след което Павел Маринов го фаулира и потърпевшият реализира и наказателния удар. По този начин Босна поведе с 42:19. Павел Маринов реализира, но Гегич отговори с тройка. Полувремето завърши 45:21 в полза на Босна.

ТРЕТА ЧЕТВЪРТ:

След почивката България реализира нови три точки, но Босна увеличи аванса си с още една, за да стане резултата 49:26. Все пак "лъвовете" успяха да намалят резултата, което принуди селекционерът на домакините да поиска таймаут. Босна увеличи предината си от зоната на трите точки, след което Пенала реализира две и бе фаулиран от Ваклинов. Добрата новина бе, че босненецът не успя да реализира от наказателния удар. България отговори с тройка, но Гегич отново показа добра игра и разликата набъбна на 24 точки. Дий Бост реализира от наказателната линия, но Чампара отговори с тройка и разликата продължи да нараства.

След 30 минути България изоставаше с 28 точки на Босна и Херцеговина.

ЧЕТВЪРТА ЧЕТВЪРТ:

В началото на последната част България продължи да изпитва затруднения от тройката. Домакините успяха да предотвратят нападенията на Дий Бост и двубоят се развиваше по техен вкус. Хаджирусев успя да реализира тройка, но Босна отново запази аванса си в следващата атака.

Робъртсън реализира нова тройка и резултатът набъбна ба 72:44 в полза на домакините. Росен Барчовски поиска таймаут, а разликата в полза на Босна бе от 30 точки. Селекционерът на България каза на играчите, че липсва организация в играта, което бе видимо от самото начало на двубоя.

Четири минути преди края на двубоя Павлин Иванов реализира първата си тройка и резултатът стана 76:47 в полза на домакините.

Домакините продължиха да действат по-добре и след кош на Милошевич разликата стана от 33 точки. Минута преди края на двубоя разликата набъбна на 41 точки, все пак България завърши с красива забивка на Андрей Иванов, но крайният резултат бе 89:49.

Групата на България за мача с Босна и Херцеговина: Дий Бост (Монако, Франция), Станислав Ваклинов и Павел Маринов (Берое), Чавдар Костов и Венцислав Петков (Левски Лукойл), Александър Янев (Черно море Тича), Кръстан Кръстанов и Андрей Иванов (Ямбол), Евгени Хаджирусев (Черноморец), Павлин Иванов (Рилски спортист), Васил Бачев (Академик Пловдив) и Крис Минков (Балкан)