Мъжкият национален отбор на България по баскетбол загуби визитата си на Босна и Херцеговина с 73:75 . „Лъвовете“ опитаха всичко по силите си да преминат във втория етап на квалификациите за Световното първенство, но след страхотната трета четвърт, не успяха да покажат същото лице и в последната, като загубиха с кош в последните секунди.

България Босна и Херцеговина статистика

източник: Sofascore.com


Първа четвърт

Босненците започнаха срещата много приповдигнато и бързо дръпнаха с 5:0. Робърсън и Муса отбелязаха, докато влезлият на пожар за нашите Янев върна една тройка около три минути след началото. След това „лъвовете“ скъсиха пасива си до 8:7 след отлична игра на Костов. Димитров замени Стоилов, а в следващия миг нашите поведоха с една точка. Преднината не се задържа дълго, като Атич се отличи с пет поредни точки.

Втора четвърт

„Трикольорите“ започнаха много слабо тази част. Лазич и Муса наредиха тройки до 25:18, докато българите бяха изключително неефективни. Единствената добра изява на нашите в този миг бе една тройка на Костов за 21-а точка в нашия актив.Робърсън се възползва от открило се пространство, за да покачи разликата на 11 точки при 36:25. Селекцията на Азиз Бекир натрупа огромно самочувствие и благодарение на перфектното включване на играчите от резервната си скамейка домакините натрупаха 13-точков аванс при 40:27. Таймаутът на нашия селекционер Барчовски подейства като допинг за играчит, които нанизаха сесем поредни точки, завършени със страхотна тройка на Бост, скъсило разликата до едва 4 точки.

Трета четвърт

България започна второто полувреме без център. Стоилов седна на пейката, а в негово отсъствие Халилович превзе подкошието на "лъвовете" и помогна на тима да задържи аванса си от шест точки при 44:38. Важна тройка на Дий Бост обаче скъси дефицита на трикольорите на само едно притежание при 44:41. Минчев пък стъпи накриво върху крака на съперник и получи травма, като не успя да напусне терена на собствен ход. Костов се опита да задържи националите ни в мача със страхотна тройка за 48:44, но босненците имаха отговор чрез кош и фаул от страна на Един Атич за 51:44. Малко след това Бост бе безпощаден с четвъртата си успешна стрелба от тройката от пет опита за 53 равни. Прекъсването от страна на домакините също не можа да спре наказателната акция на „трикольорите“, които реализираха още една тройка чрез Димитров за 53:56. Каменяш върна две точки от другата страна, но Костадинов се включи по перфектен начин с четири поредни на своя ръка, чрез които България поведе с 55:60 в края.Димитров не успя да отбележи два фаула, след което Робърсън наказа пропуските му с тройка за 58:60. Димитров обаче се поправи в последното нападение на нашите за частта и отбеляза за крайното 58:62.

 Последна четвърт

Халилович спря сушата на босненците в началото на последната четвърт, като намали разликата до три точки. В този момент обаче съдиите доста наклониха везните в полза на Босна, тъй като взеха спорно решение да отсъдят неспортсменско нарушение на Карамфилов, който фаулира Робърсън. Натурализираният състезател на домакините вкара двата си наказателни удара и разликата падна до само точка. Малко след това резултатът бе изравнен при 64:64, след което "лъвовете" пропуснаха отново да се озоват напред, тъй като Иванов не можа да реализира от далеч. Несгодите продължиха с пропуск от далечна дистанция и на Костов, а при развилата се бърза атака Лазич обърна за 66:64 в полза на „змейовете“. Отлична изява на Бост възстанови равенството на таблото, но след това Атич надбори националите ни и отново изведе домакините напред при 68:66.


FT / Босна и Херцеговина - България 76:73(19:18, 21:18, 18:26, 18:11)

ТИТУЛЯРНИ ПЕТИЦИ: 

Босна и Херцеговина: Джон Робърсън, Джон Робърсън, Адин Врабац, Джанан Муса, Емир Сюлейманович, Миралем Халилович

България: Дий Бост, Чавдар Костов, Павлин Иванов, Александър Янев, Емил Стоилов