Трима баскетболисти бяха отстранени от националния отбор по баскетбол, заради неспазване на дисциплината и недостойно поведение спрямо щаба на националния отбор. Павел Маринов, Чавдар Костов и Александър Янев бяха извадени от състава и напуснаха лагера на тима за евроквалификациите. 

"Националният отбор не е изтрезвител", категоричен бе селекционерът Георги Младенов.  

„Повикан е Симеон Илиев, който ще е в групата за оставащите срещи от евроквалификациите. Знам, че отварям кутията на Пандора, но е време да спре тази порочна практика и да се прикриваме с някакви компромиси в името на нещо“, коментира още Младенов и продължи:

„Време е националният отбор, федерацията и старши треньорът да не стават заложници на някой от играчите. За два случая разбрахме за нарушаване на режима. Тези момчета не уважават себе си, колегите си и националната фланелка. Време беше да направим нещо. Компромис се прави с хора, които разбират, че са сбъркали. Това е националният отбор на България. Все още той е връх в кариерата на един играч или треньор, и така го разбирам аз. Много ми е неприятно, но рано или късно това трябваше да се случи.“

„След Черна гора отборът изглеждаше неадекватен преди пътуването. Не е много удобно за треньора на националния отбор да усети, че около някой от играчите има алкохолни изпарения. Не мога да приема, че трима човека не уважават себе си и собствения си труд“, заяви още Георги Младенов и добави:

„Единствената реакция бе, че ме попитаха дали могат да си тръгнат веднага. Говорих с капитана на отбора Божидар Аврамов. Не смятам, е е нормално играчи от националния отбор да си позволяват подобни волности. Отношението, което получих след това е меко казано скандално. Сега националният отбор се явява не като кауза, а като неприятно задължението и това трябва да се прекрати сега.“

„Ще искам от Дисциплинарната комисия да има наказания към тези хора. Без значение, дали следващите ни мачове бяха фатални, пак щях да предприема същите мерки. Това продължава дълго време. Нека всеки играч си направи сметка, дали ще бъде в националния отбор. Националният отбор не е изтрезвител. Тук става въпрос за нормално отношение, мислене и отговорност. Аз все още настръхвам, когато чуя химна, а някои се смеят“, сподели още селекционерът на националния ни тим.

„Който и да го беше направил, щеше да ме изненада. Изведнъж се чувстваш в небрано лозе. Имаше един треньор Петър Симанов. Той казваше, че когато аз и ти играем баскетбол, ние сме приятели, но когато играем в един отбор, ние сме братя. Качих ги на самолета, защото щяха да ни накажат. Трябва да имаме 10 човека в тимовия лист. Преди да дойда при вас двама от отбора ме попитаха, дали могат да говорят с мен – Божидар Аврамов и Асен Великов казаха, че са зад мен. Само помолиха да не очерняме тримата освободени“, каза още Младенов.