Селекционерът на българския национален отбор по баскетбол Георги Младенов обясни какво предстои на момчетата му в подготовката, на старта на лагера в Правец.

Националите ще прекарат първите си 10 дни в Правец, а след това лагерът им продължава в Самоков, от 11 до 23 юли. България ще играе на приятелски турнир в Оберварт, където ще бъде от 24 до 29 юли. Мачовете с Австрия, Португалия и Унгария са на 25, 26 и 27 юли.

Подготовката продължава оттам отново в Самоков, и проверки с Дания и Румъния, на 1, 2 и 3 август. Първата ни среща от група В на евроквалификациите е на 10 август, срещу Холандия.

"Имаме 40 дни, турнири в Австрия и Самоков. Всички са тук за подготовката. Само Чавдар Костов ще кара по облекчен режим. Чакам утре-вдругиден да се чуя със Седрик Симънс, който окончателно да каже кога ще дойде, но най-вероятно ще стане на втория лагер в Самоков," заяви Младенов.

Ето и още от неговите думи:

За щаба "Венелин Беров е новият човек, който ще ни помага за скаутинга, за да се облекчи работата на Ники Господинов. Всичко е наред засега. Взехме и още един масажист, условията са чудесни. От нас си зависи вече, какво ще направим и докъде ще стигнем."

За контролите "Никой не знае колко контроли са добри. Смятам, че седемте, които имаме ние, са достатъчни. От 40 дни за подготовка, без почивните дни, пътуванията, дните на контролите, ние оставаме с 22-23 тренировки. Програмата бе направена още в началото на годината. Единственото лошо е, че няма да имаме много тренировки в зала "Универсиада", преди мачовете ни там с Черна гора и Израел. Затова щеше да е хубаво да водим всичко в Ботевград, но станалото - станало."

Съперниците - Холандия, Черна гора и Израел "Отборите в групата ни са респектиращи, но не са страшни. Отиваме, за да гоним класиране. Аз не отивам да изиграем квалификацията просто ей така. Трябва да правим опити винаги да се класираме."

Младото поколение "Подмладяването идва от само себе си. Единствените по-възрастни, нямат 30 - Христо Николов, Ники Върбанов, и Асен Великов една година по-млад от тях. Всички останали са по-млади, Везенков няма още 20 години. Ние в България им казваме на 23, че са млади момчета. Но няма лошо. Аз дори не бях притеснен, че не можем да се свържем със Седрик Симънс. Но ще ни бъде много тежко само с Ники Върбанов и Маршавелски. Няма страшно, съжалявам, че нямаме още един български център, да играем без чужденец. Ние пък ще им играем с ниски, да ги видим."

Пожеланието "Само да сме здрави, да нямаме контузии, и късмет. Без него не става."