Женският национален отбор по баскетбол стартира европейските квалификации на 2 август, като гост на Турция. Българките са в група С заедно с туркините, Унгария, Черна гора и Финландия. Първата домакинска среща за момичетата на Хосе Мария Бусета е на 5 август в Русе. Една от баскетболистките, на които се разчита най-много в тези квалификации, безспорно е Жаклин Златанова. Ето какво сподели тя в интервю за сайта на родната федерация:

- Подготовката е към края си, само след два дни е и първият мач от квалификациите за Евро 2011. Има ли предстартова треска вече?

- Ние имаме свои си очаквания. Искаме да играем добре, да побеждаваме в колкото може повече мачове. В крайна сметка за това се състезаваме, за да опитаме да бием. В никакъв случай не сме се предали още преди да започнем. Като преди всяко състезание има и предстартова треска. Не е притеснение, по-скоро нетърпение да започнем. Два месеца вече тренираме за това.

- Чувстваш ли се вече лидер в отбора, който определено е с най-младият състав в сравнение на последните години?

- Мисля, че всяко момиче си има своята роля в отбора. Опитвам се да бъда лидер в защита. Това е целта на отбора ни като цяло. С повечето момичета играем заедно вече 10 години. Атмосферата е по-лека. Не е въпросът само в подмладяването, просто всички сме равни, няма значение на колко години си, контузена ли си. Като че ли сме по-хомогенен отбор. Беше време това да се случи и в България.

- Как се вписа Доника Ходжис?

- Тя ми прави доста добро впечатление. Не само на игрището. По-скоро говоря за извън терена. Тя е много отворена към българската култура. Опитва се да научи малко български думи. Комуникира си с нас, полага усилия да е една от нас. Мисля, че се вписва добре и на терена, и извън него, част от нас е.

- Вече втора година тренираш под ръководството на Хосе Мария Бусета. Миналото лято се появи на всички лагери, тренира и индивидуално. Усещаш ли някаква промяна в националния отбор - и като спортно-технически елементи, и като атмосфера?

- Сега наистина сме по-млади момичета. Има две-три по-опитни състезателки, но и те са с много млад дух. Опитвам се да бъда за пример. В отбора най-много се говори за защита и за себераздаване, за бърза контраатака. За тези неща, които не си личат от статистиката. Треньорът се опитва да ни накара да разберем, че най-важното е да се раздаваш в името на отбора. Не става дума за саможертва, а за раздаване. Всеки да даде, каквото може. Той ни кара да повярваме, че в отбора и 12-те са полезни и всяка една трябва да работи за другите момичета. Често ни дава за пример Майкъл Джордан, че той не е най-добрият играч, защото е вкарвал най-много точки, а защото е правил съотборниците си по-добри.

- Какво очаквате от мача с Турция?

Те се очертават като лидер в нашата група. Мисля, че ще е труден мач за нас. Ще ги опознаем по-добре тези дни. Но пак същото - излизаме на бой, залагаме на защита и ще видим какво ще стане.

- До къде сте простират мечтите ви за изхода от тези квалификации?

- За мен лично, мечтата е да се класираме от първия път. Но в крайна сметка, имаме и допълнителен шанс. Иска ми се да кажа, отиваме да се класираме. Започваме с идеята да играем добре и да покажем, че не е било напразно подмладяването, да покажем, че можем да играе стойностен баскетбол и сме готови да защитим името на България.

- От какво имате нужда още за мачовете?

- Успяхме за тези два месеца на подготовка да се абстрахираме от критиците и приказките в началото. Имаме страхотна подкрепа от хората във федерацията. Има и доста фенове в Русе, дори в специална група във Facebook постоянно четем за подкрепата на хората. Имаме нужда да играем добре. Естествено имаме нужда от подкрепа, подкрепата на феновете също ще е много важна. Нека феновете да дойдат да викат за нас, за двете момичета, които играха тук, но и за България. Ние сме гладни за победи и успехи!