Старши треньорът на третите в света – Литва – Кестутис Кемзура – се озова в България, по-малко от седмица, след като получи бронзовия си медал в Истанбул. Кемзура е наставник освен на литовския национален отбор, и на клубния Локомотив Кубан. Руският тим бе в Правец за първия международен турнир, организиран от Лукойл Академик. Макар да има сериозни имена като селекция, Локомотив записа три загуби и Кемзура бе доста разочарован. Той пристигна в България едва в петък вечер, след като първата среща от турнира вече бе минала.

Цяла седмица Кемзура и момчетата от Литва празнуваха у дома, като бяха приети от президента на страната, и имаше специален парад в тяхна чест. Въпреки това, след пораженията в Правец, младият треньор бе в доста лошо настроение. Той обаче се съгласи да поговори пред журналистите, и сподели впечатления.

„Това е първият път, в който виждам отбора си в този състав, новите играчи. Не съм много доволен, разбира се, но не е трагедия. По различни причини, до сега сме имали само шест тренировки, при това водени от моя асистент. Аз не съм ги тренирал изобщо, идвам направо за този турнир. Мисля, че имаме голям потенциал, но засега със сигурност не сме във форма. Не играем така, както на мен ми се иска. Момчетата ми показват характер, работят здраво, в някои моменти бяхме добре. Но трябва да сме добри не само в някои моменти, а в повечето моменти от мачовете,” каза Кемзура за Локомотив Кубан.

За Лукойл Академик, спечелил турнира, той коментира:„Ако не се лъжа, все още ще имат нови играчи. Каспарс Камбала ще ги подсили. Добре трениран отбор, знаят какво правят. Разбира се, са в по-напреднала фаза на подготовката, защото им предстоят квалификации за Еврокъп. Така че играха добре, вкараха някои страхотни кошове, заслужаваха да спечелят.”

Силно прегракналият глас на Кемзура предизвика въпроса, дали е от много празненства в Литва. „Така съм след всеки мач, това е моята слабост. Губя си гласа след мач,” призна треньорът.

Вече за националния тим на Литва, и огромния успех на Мондиал 2010, Кемзура призна смирено:„Животът продължава. Особено в този спорт, не можеш да живееш със спомените. Удоволствие е, това бяха страхотни мигове. Момчетата свършиха страхотна работа, аз и целият отбор сме много щастливи. Това е млад тим, пълен с желание, а и никой не очакваше този резултат. И когато се върнахме в Литва, беше невероятно. Щастливи сме, но реалността е тук и сега.”

Европейското първенство по баскетбол през 2011 ще се проведе точно в Литва, но и към него Кемзура гледа много реалистично:„Мисля, че ще има много фаворити. Но очакванията към нас ще са по-високи. Напрежението ще е по-голямо, след резултата сега. Винаги е хубаво, когато играеш у дома, но едновременно е и голямо напрежение, защото всеки очаква от теб да направиш нещо, подобно на това, което направихме сега.”

„Ще бъде различно състезание и трябва да мислим за доста неща, как да се подсилим, ще видим как ще мине сезона, как ще се представят играчите, как ще се представят ветераните, дали ще са здрави. Има много, много неща, върху които да мислим, въпроси, на които да си отговорим. Трябва да се опазим от вниманието, от очакванията. Трябва да запазим характера си, химията в състава, и да добавим малко класа,” обясни той.

За някои от липсващите за Световното в състава, Лавринович, Мачиаускас, Сонгайла, все още има надежда, че ще продължат да играят за Литва: „Те никога не са казвали, че се отказват. Не дойдоха по различни причини – контузии, семейни проблеми. Надявам се, да са здрави, но засега е рано да казвам каквото и да било.”

От следващата година Евробаскет ще е в променен формат, но Кестутис Кемзура призна, че няма идея как това ще повлияе на шампионата:„Не знам. Ако трябва да съм честен, наистина не знам. Ще бъде по-дълго състезание. Надявам се, че страната ми ще организира всичко на високо ниво, и в организационен план всичко ще е наред. Надявам се, че Европейското първенство няма да е голямо предизвикателство за отбора, а за цялата страна.”