Старши треньорът на българския национален отбор Росен Барчовски бе посрещнат радушно от журналистите в София, въпреки тежката загуба от Испания в понеделник в контрола. Той бе изненадан с торта по случай рождения си ден, и сподели: „Малко съм раздвоен, заради празника. Не съм преживявал чак толкова загубата, беше ясно, че ще се случи нещо такова, като гледах начина, по който играе Испания, класата им, беше трудно да си представя, че ще се случи нещо различно. Единственото, от което не съм удовлетворен е, че доста неща, които можем, не изпълняваме. Нямаме дисциплина в нападение. От време на време започваме да си правим каквото искаме, а срещу такива отбори това е пагубно. Същото е в защита, стараем се първо, и после нарушаваме принципите си. Неща, които не зависят от съперника, не се правят, и това е нещо, от което съм недоволен и трябва да коригираме.”

Запитан дали има начин нападението на тима ни, което по принцип е по-силно от защитата, да се подобри до Евробаскет 2011, той коментира:„Миналата година играхме добре в защита, направихме подобрение в тази насока. По тази причина никой не ни победи лесно. Това трябва да е константа. Ще се опитаме да изчистим нападението, трябва играчите да влязат във форма. Надявам се, че в тези 15 дни, и още три тежки мача, ще успеем.”

Иначе България получи фантастично посрещане в Испания, и бе третирана не по-лошо от всеки именит тим, гостувал там:„Посрещнаха ни все едно сме Литва, Франция, Сърбия или САЩ. Абсолютно всичко беше прекрасно, пълна зала, по-добро посрещане – здраве му кажи. Не сме се изложили повече от Франция или Литва.”

„Всички са здрави, Божидар Аврамов вече се оправи, почва тренировки. Надявам се вече всичко да е наред,” отбеляза Барчовски за проблемите това лято с контузии в тима му.

„За нас мачът с Испания беше смислен дотолкова, за да си сверим часовника. Положителен урок за нас. Не видях да играят леко. Те се напъваха страхотно, и не мисля, че и за тях е било лесно,” добави отново за проверката в Гуалдалахара наставникът.

„Някои неща са хронични, но тях няма да спомена. Тези, които мога да променя, ще се опитам да оправя,” завърши Барчовски за проблемите в отбора.