Националният ни селекционер по баскетбол Пини Гершон призна превъзходството на съперника на България – Полша в първия мач на Европейското първенство.

„Поздравявам поляците. Заслужаваха победата. Желая им късмет в бъдеще също така. Играха по-добре от нас през повечето време. Готвиш се Европейското 6 седмици и после губиш от онова, за което си се готвил от началото. Позволихме много бързи пробиви, за които знаехме, че ако им позволим, това ще ни убие. Разликата в първата част дойде именно от това и няколко добри стрелби. Това не са оправдания, това е баскетболът. Понякога успяваш повече, друг път – по-малко. И те са се приготвили добре за нас. Те бяха по-добри и заслужаваха победата”, коментира Пини Гершон на пресконференцията след двубоя.

„За мен не е изненада силната игра на Игнерски, той е добър състезател, ключов играч. Просто не успяхме да го спрем”, добави още Пини по повод един от най-резултатните за домакините в срещата – Михал Игнерски, който вкара 22 точки.

Гершон отговори и на въпрос на полски журналист за бъдещето на Мачей Лампе в Макаби Тел Авив: „Дадох му достатъчно самочувствие днес и се надявам да ми помага цяла година.”

„Имаме шансове срещу Турция, ако играем нашата си игра и не им позволим да овладеят двубоя”, заяви старши треньорът на българския състав по баскетбол след поражението от Полша със 78:90 точки в първи мач от Евробаскет 2009 и преди сблъсъка с Турция утре от 22.15 часа.