Селекционерът на юношеския национален отбор по баскетбол Любомир Минчев изглеждаше доста доволен от представянето на своите момчета срещу Дания, в последния мач преди полуфинала на Европейското първенство в Дивизия Б. Успех в следващия мач с Черна гора, на 30 юли, ще класира тима в елита, каквато е целта пред състава на 18-годишните.

„Доволен съм, преди началото на мача казах на момчетата, че няма мач без значение. Да, бяхме се класирали вече за полуфинал, но не сме си избирали съперник, играхме за победа, и се радвам, че я постигнахме. Няма смисъл да се гласим, и Швеция, и Черна гора са много силни, ако искаме да сме първи, трябва да бием и двата отбора,” коментира наставникът след успеха с 81:72 над Дания.

„Знаехме, че отборът на Дания ще акцентира в атака на нисък пост, имаше добри защити, имаше и грешки. Радвам се, че Митко от мач на мач играе все по-добре. За мен не е изненада, аз разчитам на него, и се радвам, че в хода на първенството играе все по-добре,” отчете Минчев страхотната игра на Митко Димитров, който наниза шест тройки от толкова опити и завърши с 28 точки и 12 борби.

„Мисля, че от третия мач на първенството, срещу Унгария, който ни взе 15 борби в нападение, оттам нататък сведохме борбите на половина. Който не може да си спечели борбата, доста често губи мачовете. Радвам се, че досега успяваме,” призна старши треньорът за един от проблемите, които имаше да решава преди шампионата – борбата под коша.

За съперника на полуфинал, Черна гора, той добави: „Типично сръбски отбор, сръбска школа, силни играчи, здрава защита, ще се борим.”

„Да, това е решаващ мач за класирането. Каквото сме направили дотук е хубаво, но трябва да бием на полуфинал, за да стане още по-хубаво. Наистина, мачът е в събота. Дано издържим. Който издържи психически, и е по-спокоен, с по-голямо самочувствие, той ще се поздрави според мен с победата,” завърши Любо Минчев.