Испанската баскетболна федерация представи официално Хуан Антонио Оренга за селекционер на националния отбор. Преди това шефовете на испанския баскетбол се разделиха също официално с досегашния наставник Серджо Скариоло.

На пресконференция в Мадрид, Оренга заяви, че това е много важна крачка в кариерата му. Срокът на договора не се споменава.

46-годишният Оренга сам е бил национал на Испания преди години, като сложи край на кариерата си като активен състезател преди десетина години. Той бе известно време треньор в Естудиантес, а това лято бе част от щаба на юношеския национален отбор на Испания.

„За мен това е огромна чест, фактът, че ми се предоставя такова доверие, е невероятен,“ отбеляза още Оренга пред медиите.

Той сподели, че е говорил и със Скариоло, като е получил съвети от бившия наставник.

Едно от любопитните неща, за които говори Оренга, бяха испанските национали, които играят в НБА. „Ние сме една от федерациите, в които положението и предаността на играчите са на най-високо ниво. Имаме още осем месеца, но се надявам да мога да разчитам на всички тях,“ обясни Оренга.