Българската връзка в турския национален тим по баскетбол се казва Харун Ерденай. Бившият голям играч на южната ни съседка в момента е тийм мениджър на представителния отбор на Турция. Ерденай от години е съпруг на една от най-добрите баскетболистите, който България е имала - Гергана Брънзова. В началото на тази година Гергана и Харун се сдобиха с близнаци, а двамата имат и момче - Алихан-Калоян.

По време на мачовете от турнира European basketball tour в София, Харун Ерденай призна, че се чувства като у дома си тук и заяви, че вярва в шансовете на България да се класира за Еврошампионата в Словения.

Ето какво каза още Ерденай след победа на Турция над Украйна снощи в Арена Армеец:

- Първо, организацията е добра. Доволни сме от условнията. Второ, отборите тук са на добро ниво. България, Полша и Украйна играят хубав баскетбол, имат стабилни играчи и добри треньор. Освен това се борят сериозно на терена, така че това е една отлична подготовка за нас. Очакваме още един труден мач тук и е добре, че и другите бяха такива, така че определено това е един добър подготвителен турнир за нашия отбор.

- Отборът на Турция е доста млад на този етап, с много промени. Можем ли да кажем, че тези играчи са бъдещето на турския баскетбол?

- Да, така е. Ние имаме седем играчи, които не дойдоха. Седем опитни играчи на са в състава в момента, така че от това поколение има 5-6 млади баскетболисти, които за първи път играят за мъжкия отбор. Наблюдаваме ги от 3-4 години и ги избрахме много внимателно. Може бе това ще е основата на новата генерация, плюс още двама играчи?

- Какво ще кажете за България? Логично, ще ви попитам за впечатленията ви от българския отбор?

- Ами, разполагате с добри играчи - Костов, Виденов, а и гардът ви също така е добър. Мисля, че имате добри шансове в квалификациите и ще успеете да се класирате на Европейското първенство.

- Предполагам се чувствате отлично тук в България, заради връзката на вашето семейство с нашата страна?

- Разбира се. Ние имаме къща в София, така че се чувствам като у дома си. Женени сме от 10 години и наистина се чувствам като у дома си.